Zemřel Michal Pavlata. Skutečný neviditelný herec. Co jste o něm nevěděli?

22. leden 2017

„Hlas mám krásnej. Ano. Tak krásnej, že je to někdy až na blití,“ svěřil se kdysi v jednom rozhovoru. Herec, spisovatel, pedagog Michal Pavlata zemřel po dlouhé nemoci v sobotu 21. ledna 2017. Bylo mu 71. let.

„Je právě tolik hodin, kolik je.“ I tahle věta proslavila Michala Pavlatu. V 60. letech byl jedním z těch, kteří s ní uváděli každý nový díl rozhlasového pořadu Junior 30, na který později navázal Rytmus aneb Pohled do světa populární hudby.


Měl jsem se na světě tak, jak jsem si to sám zařídil. Protože ne všechno, co jsem udělal, bylo dobře. Nejsem žádnej charakterovej klenot. Ale myslím, že v mezních situacích jsem se choval vždycky slušně. Michal Pavlata ve Hvězdném prachu

Před mikrofonem hrál věci a zvířata

I když jeho filmografie čítá na 80 filmů, před kamerou nikdy nedostal žádnou opravdu výraznou příležitost. Zato dabingových rolí měl tisícovky a v databázi Českého rozhlasu měl už v roce 2013 přes 1300 titulů. Patřila mezi ně třeba i divácky oblíbená role psa Montyho v seriálu Život je pes.

„U Karla Weinlicha já jsem začínal hrát právě nejdřív věci, potom zvířata a teprve pak jsem se dostal k lidským postavám,“ vzpomínal se smíchem na své začátky v Českém rozhlase. Ještě loni jste ho ale mohli slyšet jako Freda Astaira v Příbězích slavných. Jako pravidelný sloupkař Lidových novin se Pavlata načas stal i jedním z "jaktovidičů" na Dvojce (poslechněte si).

Nepijící alkoholik

Jako vyléčený alkoholik se nebál mluvit otevřeně právě i o tomto tématu. „Alkoholik je schopnej, když ví, že se půjde v neděli na Malou Stranu, tak v sobotu odpoledne si rozmístit na trase flaštičky. Na různých toaletách nebo za sochama. Já jsem to tak dělal. To mám z vlastní zkušenosti.“

Jeho otevřenou výpovědí o téhle životní etapě je i jeho vlastní rozhlasová Hra o život (1994, poslechněte si fragment), kde vystupuje spolu s Jiřím Ornestem. „Nejsem teď abstinent. Jsem nepijící alkoholik,“ říkal o sobě. „Vyhráno není nikdy.“

Hudebník

Filmovou kariéru začal snímkem Bylo čtvrt, bude půl (1968). Všechny jeho hudební party tam za něj „nadaboval“ Václav Neckář. Přitom Pavlata sám chtěl i divadelní kariéru začít v Hudebním divadle Karlín (tehdy pod vedením Oldřicha Nového) a zpíval třeba i v úspěšném lyrikálu Kudykam Hapky a Horáčka.

autor: rota
Spustit audio