Úžasné životy: Magdalena Dobromila Rettigová podle kuchaře a blogera Petra Stupky

26. duben 2020

Příběh o národní buditelce, která kromě kuchařek psala i verše, se natáčel přímo v zámecké kuchyně z 19. století v Hluboké nad Vltavou.

Kuchaře Petra Stupku s Magdalenou Dobromilou Rettigovou poprvé seznámili učitelé na hotelové škole. Tehdy se mu její styl prý zdál nesrozumitelný. Ale postupně si k ní našel cestu. „Když jsem zjistil, že psala i verše, vyhledal jsem si ji a četl i její povídky a dopisy,“ svěřuje se.

Žádná šmudlička schovaná za manželem

Petr Stupka

Buditelka a experimentátorka na poli gastronomie mu nakonec učarovala. Třeba tím, že recepty své slavné kuchařky často sama vymýšlela a testovala na svém muži. „Své znalosti se taky snažila předávat dál.“

„Dělala kurzy, vysvětlovala, učila. Zakládala si na tom, aby žena byla vzdělaná, pracovitá, upravená. Žádná šmudlička schovaná za svým manželem, ale silná žena stojící po jeho boku,“ říká Petr Stupka.

Natáčelo se na Hluboké

Natáčelo se i v zámecké kuchyni s původním autentickým vybavením z 19. století. „To prostředí mě inspiruje,“ svěřuje se Stupka, který zalistoval i svou soukromou kuchařskou relikvií – původním vydáním kuchařky s recepturami Magdaleny Dobromily.

Zachovalá kuchyně zámku Hluboká dává šanci nahlédnout do přípravy pokrmů časů dávných
autor: Ivan Studený
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.