Úžasné životy: Herec Ladislav Chudík podle Magdaleny Dietlové

29. květen 2022

Ladislav Chudík bude už navždy spojen především s postavou primáře Sovy ze seriálu Nemocnice na kraji města. Díky této roli ho poznala osobně i Magdalena Dietlová. Prozradila, že Ladislav Chudík díky slavné nemocnici vstoupil natrvalo do života její rodiny a jejich přátelství nevymizelo ani po smrti Jaroslava Dietla.

Narodil se 27. května 1924 v Hronci na Slovensku. Ačkoliv ho v dětství lákala profese strojvedoucího, láska k poezii ho nakonec přivedla k divadlu. V polovině 40. let 20. století ho přijali na zkoušku do Slovenského národního divadla, kterému zůstal věrný mnoho desítek let.

Bratislavské pondělky

Pro jeho charizmatický projev si ho oblíbili i filmoví režiséři, vytvořil díky tomu hlavní role ve filmech Otakara Vávry nebo Jiřího Sequense a před kamerou několikrát ztělesnil i generála Ludvíka Svobodu. „On mu byli podobný, takže ho zahrál výborně. Já jsem ho ale začala víc vnímat až díky legendárním bratislavským pondělkům a pak v televizní dramatizaci Buddenbrookovi, kterou podle románu Thomase Manna můj muž pro televizi adaptoval,“ vzpomíná Magdalena Dietlová.

Magdalena Dietlová

Nemocnice na kraji města

Manželka slavného scenáristy byla svědkem zásadního okamžiku v životě Ladislava Chudíka, kdy dostal nabídku převzít hlavní roli primáře Sovy v roztočeném seriálu po náhlém úmrtí Karla Högera. „Přijel k nám domů a Jaroslavovi otevřeně řekl, že prožívá velmi vážnou životní krizi. Jeho manželka trpěla velmi vážnou duševní nemocí a to mělo dopad i na jeho duševní stav. Když dostal nabídku hrát primáře Sovu, byl právě před nástupem do psychiatrického sanatoria. Můj muž ho tehdy přesvědčil, že spíš než doktoři ho uzdraví práce.“ Ladislav Chudík se nachal přesvědčit a vytvořil roli, která byla bezesporu jeho životní.

Slušný člověk

Přátelství Ladislava Chudíka s manželi Dietlovými pokračovalo i po skončení seriálu Nemocnice na kraji města. A hloubka tohoto vztahu se ukázala i v nejtěžších chvílích života Magdaleny Dietlové.

„Když Jaroslav v roce 1985 náhle zemřel, přála jsem si, aby jediným, kdo na jeho pohřbu bude mluvit, byl právě Laco. Přijal to bez váhání a když jsme pak po obřadu seděli společně u nás doma, bylo to velmi tklivé setkání. Celá naše rodina na něj nikdy nezapomene. Už navždy pro mě bude příkladem opravdu slušného člověka,“ vzpomíná v Úžasných životech Magdalena Dietlová na osudová setkání s Ladislavem Chudíkem.

autor: Jan Herget
Spustit audio

Související