Úžasné životy: baletní mistryně Věra Ždichyncová podle Nely Boudové

12. duben 2020

Členka baletu Národního divadla a herečka se setkaly až díky józe. Dokument o Ždichyncové pohledem jogínské žačky Boudové je tak plný duchovního poznání, pokory a životní moudrosti. A možná i inspirace pro naše současné dny.

V 17 letech tančila Věra Ždichyncová sólově v Národním divadle moravskoslezském. V Louskáčkovi, Z pohádky do pohádky, v Coppélii. V 26 letech začala tančit v Národním divadle. Ve 37 letech začala svou pedagogickou dráhu. A ve 40 propadla józe.

V Národním divadle v Praze byly 26. března 2011 předány ceny Thálie za mimořádné jevištní výkony předvedené v roce 2010. V kategorii Balet a pantomima a jiný tanečně dramatický žánr ji převzala za balet Věra Ždichyncová

Baletní mistryně, pedagožka na taneční fakultě HAMU a nositelka Thálie byla v józe žačkou Paramahansa svámí Maheshwaranandy. Své pojetí jógy brala nejen jako cvičení a zdokonalování asán, ale jako životní styl. Jako pojetí života.

„Když jsem Věrku potkala, okamžitě jsem jí začala tykat,“ vzpomíná na první setkání Nela Boudová. „Ona působila velice mladistvě. Věděla jsem, že jsme na stejné vlně. A díky Věře jsem pochopila, že síla ducha je víc než hmotné tělo. Jsem vděčná, že jsem Věru mohla poznat 15 posledních let jejího života.“

autor: Markéta Nešlehová
Spustit audio

Související