Umění nakupujte více srdcem než rozumem, nabádají galeristé Tomáš a Marie Hejtmánkovi u Jana Čenského

26. září 2021

Z rozhovoru Jana Čenského s galeristy a sběrateli Tomášem a Marií Hejtmánkovými je slyšet, jak se oba manželé usmívají. „Prý pořád zářím, manžel už je nervózní, jestli jsem normální. Je to nevěřící Tomáš,“ směje se Marie. Jak se poznali a jak se dostali ke sběratelství?

Strávili spolu více než pětatřicet let. Tomáš si Marii vyhlédl už na střední grafické škole. „Marii bylo čtrnáct let. V té době si ještě muži vyhlíželi ženy,“ usmívá se Tomáš. Napřed jí nadbíhal na internátu. „Chodili jsme spolu nakupovat do výtvarných potřeb,“ doplňuje ho Marie.

Vážněji se sblížili až v době Mariiny plnoletosti. „Tomáš se vnutil na náš maturitní výlet. Já měla zlámanou nohu a nemohla jsem utéct,“ vzpomíná Marie se smíchem. Od té doby jsou spolu.

Kdo je Jaroslav Horejc?

Oba začínali jako restaurátoři. Tomášovi rodiče se řemeslu věnovali, Marie studovala restaurátorství knih. Na to dnes již nemají čas. Plně se věnují galerii a sběratelství.

„Začínal jsem na smetištích a železných nedělích. Stará kování, zámky, keramika. Vkus se postupně vytříbil a v sedmnácti jsem objevil svého prvního Horejce, drobnou plastiku tohoto sochaře. Naše sbírka dnes zahrnuje více než 300 jeho děl,“ vzpomíná Tomáš na úplné začátky.

Jaké kuriozity obsahuje jejich sbírka? A na koho Marie žárlí?

autoři: Jan Čenský ,
Spustit audio

Související