U matky mu chyběla vřelost, kterou pak hledal u všech svých žen. Příběhy slavných: Václav Havel

Imaginární rozhovor Havlova spolužáka-režiséra s občankou Janou, která chce z Havla „strhnout samolepku“.

Do školy chodil s Milošem Formanem, Ivanem Passerem nebo Josefem Mašínem. Byl plachý, ale ve všech diskusích s přehledem vedl. Vzbuzoval respekt. Uměl být poťouchlý, s humorem jako břitva. Chtěl být dobrodruhem a odjet na severní pól, nebo továrníkem, který bude vyrábět dobro.


Účinkují: Lukáš Hlavica, Helena Dvořáková
Napsal: Radek Brož
Režie: Bela Schenková
Natočeno v roce 2016. Premiéra

Povahově mu byla matka (intelektuálka s uměleckými sklony) mnohem bližší než otec (podnikatel). V jejich vztahu ale chyběla vřelost, kterou pak hledal u všech svých žen. Vybíral si něžné vůdčí typy. Kolem sebe měl vždy množství kamarádů. Když ale pracoval, snesl u sebe jen Olgu.

Holka ze Žižkova

Olga (roz. Šplíchalová) byla o tři roky starší. Žádná intelektuálka. Zato vždy používala rozum a cit. Václav se jí nelíbil a tři roky trvalo, než spolu vůbec začali chodit. Olga se zase nezdála rodičům, a tak se o svatbě dozvěděli až z dopisu. Manželství to bylo volné. Nic neskrývali. Ani další milenky nebo milence.


Víte, že Václav Havel...
- se vyučil chemickým laborantem
- později vystudoval ekonomku
- první knihu esejů napsal ve 12
- sám ji ilustroval

Tvořil velmi pomalu, uvážlivě. Vše detailně promýšlel a stále přepisoval. V srpnu 68 byl uznávaným režisérem a dramatikem. Zároveň se veřejně vyjadřoval k politice. Po Chartě 77 ho nešetřili. S každým dalším vězněním měl podlomenější zdraví, ale taky se z něj v očích lidí stával mučedník.

S Dášou v hlavní roli

Jako první prezident svobodného Československa (29. 12. 1989) byl téměř nedotknutelnou ikonou. Nově nabytá svoboda ale lidem velmi brzy zevšedněla, euforii překryly problémy. Když se hledal viník, ukázali na něj.


Václav Havel: SpiklenciVíte, kolik lidí touží po jistotě zvenčí jen proto, aby ji nemuseli hledat sami v sobě? Svoboda je pro ně ve skutečnosti jen nepříjemné břemeno.

14leté prezidentování ho fyzicky vyčerpalo. Často byl na hraně života a smrti. Na konec mandátu se těšil. Chtěl psát, studovat a cestovat s Dášou. Dopsal Odcházení a hru zfilmoval, s Dášou v hlavní roli. Diváci to nepřijali, on ale pracoval dál. Zemřel na (milovaném) Hrádečku.

autoři: lup , Radek Brož
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.