Třikrát jsem se narodil

15. březen 2008

Nenápadný a dělný český patriot, válečný odbojář, občanský aktivista, svědek dramatického 20. století. Bohuslav Bubník. Ročník 1918. I jeho osobně se týkají letošní osmičková výročí - všechny je na vlastní kůži prožil.

Kdo by čekal usazeného pamětníka na odpočinku, bude se mýlit. Bohuslav Bubník je aktivní sokolský funkcionář, starosta živé a početné mělnické organizace. Vydává, buduje, pořádá. Jeho činnost má přesah - do budoucnosti a k druhým. V samém jádru jeho dobré vůle jsou přítomny etické sokolské zásady a válečné zážitky. V roce 1942 patřil v sokolské odbojové organizaci k výrazným podporovatelům paraskupiny Anthropoid, tedy Jana Kubiše a Jozefa Gabčíka, kteří provedli atentát na říšského zastupujícího protektora Reinharda Heydricha. Bohuslav Bubník byl zatčen gestapem, surově mučen a zázrakem unikl jisté smrti. Také proto, že jeho přítel Augustin Rebec jej u výslechů neprozradil. Památka popravených sokolských přátel se stala Bubníkovou vnitřní silou. Tělocvična Tyršova domu, cely Petschkova paláce, mělnické ulice a náměstí jsou místy, kde Bohuslav Bubník popisuje své životní kroky. A archivní snímky dodávají jeho vyprávění "tón" časovosti. Portrét neokázalého muže Bohuslava Bubníka připravil Miloš Doležal.

V pořadu byly použity archivní záběry: Zdravice prezidenta T. G. Masaryka před IX. všesokolským sletem, reportáž z průvodu při zahájení X. všesokolského sletu v roce 1938 a záznam návštěvy prezidenta Edvarda Beneše v Mělníku v roce 1945. Dramaturgie Lenka Svobodová, režie Yvona Žertová, technická spolupráce Josef Trávníček.

Ing. Bohuslav Bubník (vpravo) s redaktorem Milošem Doležalem v soudní budově v Mělníce, odkud byl Ing. Bohuslav Bubník 24. 7. 1942 odvezen do Petschkova paláce

Svoje náměty a připomínky k pořadům o lidech dobré vůle nám pište pod heslem Dobrá vůle na známou adresu Českého rozhlasu: Vinohradská 12, Praha 2, 129 00, nebo e-mailem na adresu: dobravule@rozhlas.cz.

autor: Miloš Doležal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.