Tři veteráni. Dobrodružství tří vojenských vysloužilců. V roli Pankráce uslyšíte Ladislava Mrkvičku

28. prosinec 2020

Ve věku nedožitých 82 let zemřel herec Ladislav Mrkvička. Jeho herecké umění si připomínáme na Dvojce pohádkovou hrou Tři veteráni. Napsala Helena Sýkorová.

Hrají: Ladislav Mrkvička, Karel Heřmánek, Alois Švehlík, Věra Kubánková, Jitka Molavcová, Yvetta Blanarovičová, Josef Vinklář, Michaela Kuklová, Jiří Lír, Jiří Binek, Antonín Hardt, Dagmar Weinlichová, František Němec
Napsala: Helena Sýkorová
Zvuk: Tomáš Gsöllhofer
Zvuková spolupráce: Petr Mandel
Hudba: Miroslav Kořínek
Režie: Karel Weinlich
Premiéra: 12. 12. 1991

Český rozhlas Dvojka se připojuje ke vzpomínce na Ladislava Mrkvičku, který zemřel v neděli ve věku nedožitých dvaaosmdesáti let. Vynikající herec a divadelní pedagog byl častým a vítaným hostem i v rozhlasovém studiu jako nenahraditelný interpret četby i dramatických rolí v rozhlasových hrách a pohádkách. 

Připomeňme si ho postavou Pankráce, prvního ze Tří veteránů, ve stejnojmenné slavné pohádce Jana Wericha. Nerozlučnou trojici vysloužilých vojáků, toužících po sličné, ale zrádné princezně, vytvořili společně s Ladislavem Mrkvičkou také Karel Heřmánek a Alois Švehlík. 

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.