Třešťští betlémáři nechodí do lesa na houby, ale na mech a na pařezy

24. říjen 2013

Čtvrtečním hostem Tandemu byla aranžérka Miluše Dvořáková z Třeště, která poslední dny tráví v lese. Nesbírá ovšem houby, ale mech, vybírá pěkné pařezy a větvičky. Přírodní materiály se totiž hodí do betlémů, které právě teď začínají beltémáři vyrábět na „novou sezónu“, na letošní Vánoce. V Třešti se jesličky různých rozměrů vyrábějí už dvě stě let.

„V Třešti byli vždycky šikovní řezbáři, naučili se vyrábět i figurky do Betléma. Původní betlémy byly z barevného papíru, postavičky se podlepily špejlí a zapíchly do mechu. Nejstarší betlém je vystavený v tzv. kuchyni Domu Schumpetera,“ vypráví Miluše Dvořáková, která v Třešti spolupořádá tradiční vánoční výstavu. Letos v prosinci to bude již šestnáctým rokem.

V roce 1997 vznikl v Třešti Spolek betlémářů sdružující lidi, kteří staví betlémy a o Vánocích vpustí do svých domovů návštěvníky, aby mohli jejich dílo obdivovat. Domácí jesličky, často o rozměrech až 18 metrů čtverečných, můžete každoročně vidět v přibližně šestnácti domácnostech. A je to pestrobarevná podívaná.

Koncem října sbírají betlémáři v lesích mech, který se musí nechat prosušit, a ze kterého pak vytvoří krajinu v betlémě.
„Vzpomínám si, jak jsem mech nenechala řádně proschnout, a pak mě jednou uprostřed noci budily divné rány. Betlém jsem s tím mokrým mechem totiž udělala v prázdném akváriu, a figurky na něm nedržely. A jak padaly, bouchaly o sklo,“ usmívá se třešťská aranžérka.

Kromě mechu se využijí i vhodné pařezy, větvičky túje apod. Co betlém, to v Třešti originál.
„Ti lidé mají obrovský výtvarný talent a cit, to se musí vidět na vlastní oči. Např. betlém v garáži, který má dnes už několik pater, všechno na sebe krásně navazuje. V jednom najdete i jezírko s opravdovou vodou a rybičkami. Je to zážitek, děti se na to dovedou dívat celé hodiny,“ rozplývá se při rozhovoru Miluše Dvořáková.

Na domácí betlémy se budete moci, jako každý rok, přijet do Třeště podívat od 25.12. 2013, vánoční výstava začne v Třešti 2. 12. 2013.

Spustit audio