Trenér s bílou holí

12. duben 2008

Byl čtvrtek 31. března 1994. Doktor Pavel Belšan, sportovec duší i tělem, autor legendárních rozhlasových rozcviček či osnov tělesné výchovy pro základní školy, složil na chalupě v tréninkovém tempu pět kubíků mokrého písku. Večer přestal vidět na jedno oko. Následné vyšetření prokázalo fatální poškození očních cév, zřejmě následek velké fyzické zátěže. Během krátké doby oslepl Pavel Belšan i na druhé oko. Nepomohly operace ani desítky laserových zákroků. V devětapadesáti letech se vyrovnával s krutou realitou - že už nikdy neuvidí.

Se vším musel začít od začátku: učil se chodit s bílou holí, s ženou a syny přeorganizoval domácnost tak, aby měl vždy všechno na stejném místě. Učil se znovu telefonovat, uvařit si kávu, dojít na tramvaj... Svou houževnatostí se nakonec vypracoval tak, že dnes bravurně ovládá počítač, píše skripta a znovu přednáší na Fakultě tělesné výchovy a sportu - předává zkušenosti studentům, kteří budou pracovat s tělesně postiženými. Jezdí na sportovní zájezdy s nevidomými, učí je lyžovat a zažívat tak úplně jinou realitu.

Příběh o tom, jak je možné i s těžkým handicapem obohacovat život druhých, připravila v rámci cyklu rozhlasových dokumentů Dobrá vůle Marcela Kašpárková. V pořadu Trenér s bílou holí hovoří manželé Pavel a Jiřina Belšanovi, Jan Hruša a Gabriela Fillerová. Dramaturgie Lenka Svobodová, režie Yvona Žertová, technická spolupráce David Janečka a Roman Špála.

Svoje náměty a připomínky k pořadům o lidech dobré vůle nám posílejte pod heslem Dobrá vůle na známou adresu Českého rozhlasu: Vinohradská 12, Praha 2, 129 00 nebo e-mailem na adresu: dobravule@rozhlas.cz.

autor: Marcela Kašpárková
Spustit audio