Transplantace obličeje je jako tisíc jiných operací, říká Bohdan Pomahač

10. prosinec 2014

Muž, který vrací lidem tvář. Muž s velmi příznačným jménem, kterému asi bylo souzeno pomáhat. Světově proslulý chirurg. To vše je Bohdan Pomahač.

Přestože mu bylo teprve 40 let, už se o něm lidé učí na univerzitách. Jako první lékař vedl kompletní transplantaci a rekonstrukci obličeje. A právě tváře si Pomahač všimne poprvé při seznámení s novým člověkem. „Zajímá mě výraz v očích, ale nezabývám se žádnými nedostatky. Jde mi spíše o dojem,“ říká.

Lidský obličej jej přesto fascinuje. Především ta nekonečná možnost vyjádřit vše, co se honí hlavou, nepatrným mimickým vyjádřením. „Detaily mě ale baví spíše pozorovat z hlediska umění. Co všechno umělci stihli perfektně vystihnout a co naopak ne,“ popisuje.

Milimetry rozhodují

Když Pomahač transplantuje obličej, drží se především stavby kostí a tkání. „Při transplantaci je důležité držet se neviditelných funkčních věcí. Spojit správně nervy, aby se obličej hýbal a člověk cítil kůži. Poté je důležité, aby všechny proporce byly co nejblíže normálu.“


Bohdan Pomahač (* 8. března 1971 v Ostravě) je český plastický chirurg, který vedl tým provádějící první úplnou transplantaci obličeje ve Spojených státech amerických, která byla zároveň celosvětově teprve třetí. Studovat Lékařskou fakultu Palackého univerzity v Olomouci. Už během studia byl na stáži v Bostonu v Massachusetts, kam se také hned po absolvování univerzity vydal pracovat a kde nastoupil do nemocnice Brigham and Women's Hospital.

„Měříme vzdálenost mezi očima, aby víčka pokud možno nebyly příliš daleko ani blízko. Člověk si všimne každého milimetru. To samé s nosem,“ popisuje lékař postup u morfologických znaků.

Přesto musí zkušený doktor připomínat. „Nepracujeme s hlínou nebo kamenem. Je to živá tkáň, která má otok a pozná hodně zkoušek. Včetně gravitace.“

Těžký proces, velké zadostiučinění

Když Pomahač vedl tým provádějící první úplnou transplantaci obličeje ve Spojených státech amerických, nemohl se od nikoho pořádně učit, jak operaci provést. „Transplantace obličeje, je jako dát dohromady tisíc jiných operací, ale zhruba 900 z nich děláme v jiném kontextu. Jde tedy o to vyvinout techniku, aby vše bylo možné dát dohromady,“ říká.

Čtěte také

„Nejdůležitější bylo zkrátka vymyslet postup odběru a přišití, aby se z obličeje nestala pouhá nehybná maska bez citlivosti. Jednotlivé části a úkony už jsou celkem tradiční,“ dodává Pomahač.

Pro transplantujícího lékaře poté nemůže být lepší pocit, než když se uzdravený pacient s novým obličejem usměje. „Po třech měsících, kdy začnou pohybovat rty a ústy, nastává fantastická část. Pro mě asi největší zadostiučinění.“

Jaká dostane ocenění? Jak vnímá svou ženu? Kdy jej začala vnímat širší společnost? Více uslyšíte v iRadiu.

autoři: Martina Kociánová , jra
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.