Tomáš Zima: Uprchlíkům, kteří u nás získají azyl, nabízíme bezplatné studium

9. září 2015

Některé české vysoké školy se rozhodly odpustit školné uprchlíkům. Složit musí přijímací zkoušky i test z angličtiny. Vybírat si mohou mezi anglickými studijními programy několika škol.

„Máme na to dvojí reakce. Jedna je velmi pozitivní, a to jak z akademické obce, tak od studentů. Na druhou stranu jsme se setkali s mnoha vyhrůžkami a dehonestujícími dopisy,“ říká rektor Univerzity Karlovy a lékař Tomáš Zima. Nelíbilo se hlavně mrhání prostředky daňových poplatníků.

Vznikne nová inteligence

„Všechny ale mohu ujistit, že tady o peníze z rozpočtu nepůjde. Jen si sami snížíme příjem,“ vysvětluje. Jde asi o 15 studentů, tedy o prakticky zanedbatelné náklady. Navíc asi až v příštím akademickém roce. Studium uprchlíků je ale možné financovat i z případných darů. Donátoři se už ozvali.

„Snaha je, abychom napomohli vzniku inteligence i v zemích původů migrantů. Můžeme tak aspoň trochu napomoci zastavení uprchlické krize. Když dostudují, tak se pravděpodobně budou chtít vrátit. A když tady zůstanou, tak budou českému státu taky odvádět daně.“

Čtěte také

Zájem o azyl v Česku není

Vzdělaný a kvalifikovaný člověk přináší každé společnosti hodnoty, připomíná Zima. Podle statistiky odboru azylové a imigrační politiky ministerstva vnitra ale zájem zůstat v ČR cizinci zatím nemají. Z tak obrovského počtu migrantů v Evropě požádalo o azyl v Česku jen 69 Syřanů.

Za prvních osm měsíců 2015 je to celkově jen 990 lidí, a to většinou z Ukrajiny. Zima tato čísla zná a iniciativa vysokých škol prý vycházela hlavně z potřeby mít v ČR kvalitní azylovou politiku. „Už loni jsme několika studentům z Ukrajiny dávali stipendium Václava Havla právě proto, aby mohli studovat.“

Motivují jen peníze?

Primární by podle Zimy měla být vnitřní motivace studentů, ne finanční. Ale pokud za dobrý výkon dostanou od rodičů nějaké ocenění, proč ne. „Univerzitní vzdělání by se nikdy nemělo stát exkluzivní jen kvůli zavedení školného. Snaha přece je mít společnost vzdělanou.“

„Čím je společnost vzdělanější, tím je méně náchylná na populistické trendy. To je ale asi věčný souboj mezi politikou a vzděláním. Ale jen vzdělaný národ je méně náchylný na extrémisty.“ A to platí všude, v Sýrii i u nás.

03463921.jpeg

Jaký je rozdíl mezi univerzitním vzděláním u nás a v zahraničí? Změnil se za posledních 100 let život univerzit a vysokých škol? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , zis , Tomáš Zima
Spustit audio