Tomáš Halík: Na Zemanovo lokajství k Číně doplatí celá země! Ztrácíme důvěru našich spojenců

30. březen 2016

Návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga hýbe českou společností. Lidé v pražských ulicích protestují jak proti nedodržování lidských práv v Číně, tak třeba proti slovům Miloše Zemana v jejich státní televizi. Hlasitě nesouhlasí ani teolog.

„Miloš Zeman bez mandátu voličů obrací naši zemi k totalitním zemím jako je Rusko a Čína. Je to velice znepokojivé a musíme proti tomu protestovat!“ prohlašuje Tomáš Halík. Je českým přijetím prezidenta Číny opravdu rozhořčen. A obchody, které tato návštěva přinese, nám za to prý nestojí.

Peníze půjdou do kapes oligarchů

„Doplatí na to celá země! Ztrácíme důvěru našich spojenců v EU a ve Spojených státech, na kterých jsme ekonomicky závislí,“ zlobí se. Podle odhadů by dohoda o strategické spolupráci, kterou oba prezidenti podepsali, měla Česku ještě letos přinést až 95 miliard korun.

„Ale bude to do kapes oligarchů, kteří pak jistě rádi podpoří Zemanovu prezidentskou kampaň,“ glosuje Halík. Čína podle něj už dlouho hledala trojského koně, který jí pomůže vstoupit na evropské trhy a na Západ.

Čtěte také

Arogance Číňanů?

Halíkovi se nelíbí ani oficiální komentáře čínské strany: „Ta arogance, kterou teď Čína prokázala, když kritizovala náš parlament za uctění památky obětí čínského teroru. Jak si to vůbec mohou dovolit? A taky to, že se o protestech v našich ulicích vyjádřili jako o policisty nezvládnuté situaci? A my se teď s nimi kamarádíme?“

„Naše tradice je mluvit o lidských právech,“ připomíná Halík. „A i když jsme malá země, tak rozhodně stále máme hodnoty, kterých se nevzdáme.“ Upozorňuje, že v Číně je nejvíc politických vězňů na světě a potlačování lidských práv je tam na denním pořádku.

„Za Havla“ si nás vážili víc

Je zajímavé, že v době, kdy byl na Hradě Václav Havel, tak si ho Číňané vážili. „Protože měl to sebevědomí hájit naši tradici, kterou bylo hájit lidská práva. A vážili si nás daleko víc, než když teď děláme opravdu lokajské kousky.“

Kardinál Duka teď taky dopisem vyzval čínského prezidenta k respektování lidských práv. „Až do tohoto aktu jsem se obával, aby kardinál nebyl jen ozdobou Zemanova stolu při včerejší večeři. Ale teď jsme konečně znova na stejné lodi,“ dodává Halík.

Zajímá vás, jestli bude Tomáš Halík za dva roky kandidovat na prezidentské křeslo? Poslechněte si ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: lup , Tomáš Halík , zis
Spustit audio