Tipy na šťavnatý vepřový řízek
Chcete si připravit sváteční oběd? S obalovaným vepřovým řízkem určitě neuděláte chybu. Není to ale jen tak.
Začíná to vlastně už volbou masa. Nikoho jistě neurazí řízek z kýty, ale existují i lepší varianty.
Pokud hledáte ještě něco šťavnatějšího, vyberte si krkovičku, samozřejmě co nejvíce libovou.
Vrcholem pro někoho může být třeba řízek z panenské svíčkové, však se také jedná o nejdražší druh vepřového.
Důležité je vyzrálé maso
Maso musí být správně uleželé, což vám napoví jednoduchý test. Když na řízek přitlačíte klouby na ruce, měly by tam ďolíčky chvilku zůstat. Pokud hned zmizí, můžete si být jisti, že maso bude tuhé.
Tloušťka řízku záleží na vás, zlatým středem je přibližně jeden centimetr. Nezapomeňte také maso naklepat, ale opatrně, abyste neporušili strukturu masa.
Parmezán, nebo ďábelské chilli?
Před obalováním řízky z obou stran osolíme, tím to ale nemusí skončit. Maso můžete potřít dijonskou hořčicí a česnekem, přidat bílý pepř, nebo posypat paprikou, či jiným kořením. Při kořenění ale maso nechte trochu odležet.
Pro obalování si připravte nejlépe domácí strouhanku, ideálně z veky. Do ní můžete přimíchat parmezán, to ale řízky předtím jen osolte. Smažit ale můžeme i řízky obalené v bramborákovém těstě.
Olej na pánvi rozpalujeme nejlépe pozvolna. Pokud ho už zprudka rozpálíme, nesmíme ho zapomenout včas zase stáhnout – zchlazovat olej řízkem totiž jeho chuti neprospěje.
Pozvolna smažíme ve vyšší vrstvě oleje, můžeme do něho přidat i trochu sádla. Zde ovšem naše rady končí, u řízků totiž více než kde jinde platí, že jen praxe dělá mistra.
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.