Thomas Alva Edison. Kouzeník z Menlo Parku

Jeden z nejznámějších a nejplodnějších vynálezců všech dob říkal, že genialita se skládá pouze z jednoho procenta nadání a zbytek tvoří pot a tvrdá práce. Thomas Alva Edison má na kontě neuvěřitelných 2332 patentů. Nejvíc ho proslavily vynálezy spojené se zaváděním elektrického proudu, zejména žárovka, dynamo nebo elektroměr. Vylepšil i psací stroj, experimentoval s vývojem kinematografu, měl patent na promítačku nebo na synchronizaci obrazu a zvuku. Zemřel 18. října 1931.

Připisován je mu také podíl na vzniku gramofonové desky. Zabýval se rovněž zpracováním železných rud, zdokonalil proces výroby cementu a je podepsán pod vývojem umělého kaučuku, který umožnil rozmach výroby nejen pneumatik, ale také plastů.

Učitel pochyboval o jeho inteligenci

Narodil se 11. února 1847 ve státě Ohio jako nejmladší ze sedmi dětí nepříliš úspěšného obchodníka a do školy chodil pouhé tři měsíce. Pak ho učitel poslal domů, protože pochyboval o jeho inteligenci.

Edison se ale nevzdal. Doma si zřídil malou laboratoř, kde do úmoru prováděl jeden experiment za druhým. Stejný styl práce mu byl vlastní také v dospělosti. O čem se sám nepřesvědčil, tomu nevěřil. Stal se dokonalým mužem praxe a teoretické vzdělání mu vůbec nechybělo.

Jeho laboratoře zabíraly dva městské bloky

Živil se jako telegrafista na dráze a krátce před 30. narozeninami získal díky svým objevům velké jmění, které obratem investoval do nevídané továrny na vynálezy. Komplex vědeckých laboratoří v Menlo Parku ve státě New Jersey zabíral dva městské bloky, zaměstnával desítky špičkových odborníků a chrlil jeden patent za druhým.

Není divu, že se Edisonovi začalo přezdívat Kouzelník z Menlo Parku. Nebyl ale jen vynálezcem, nýbrž také nesmírně šikovným obchodníkem. Dobře věděl, že geniální nápad nestačí a klíčem k úspěchu je uvedení počáteční myšlenky do praxe.

Pohořel s myšlenkou elektromobility

Zdaleka ne vše se mu ale podařilo. Přišel o manželku a s prvorozeným synem si vůbec nerozuměl.

Pohořel s myšlenkou elektromobility. Na vývoji nabíjecí baterie pracoval deset let, ale technologickou bitvu tenkrát vyhrály spalovací motory. Při pohledu na dnešní boom elektromobilů by tak nejspíš cítil velkou satisfakci.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

autoři: Jan Čenský , Jitka Novotná , Tomáš Kaucký
Spustit audio

Související