Test hořčic: Která horčice má ten správný říz?

8. duben 2014
Poradna pro spotřebitele

Krémžskou, nebo plnotučnou? Jako dítě to máte jasné. Proč tomu tak je? A existuje něco jako dětská hořčice?

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Krásné příjemné dopoledne vám všem, vašim společníkem je Český rozhlas Dvojka, je 10 hodin a 7 minut. Milí posluchači, teď za chviličku si povíme na Dvojce jak dopadl test hořčic. Potom ve třičtvrtě na 11 se dočkáme, respektive po půl 11 se dočkáme příspěvku našeho zahraničního zpravodaje Jana Šmída z Francie, jak vypadá také ubytování turistů. No, a po 11 hodině vás chci pozvat na setkání s hostem, dneska přijde doktorka Dana Kutálková a jejím tématem je logopedie. Dlouhá léta je logopedkou, a tak se jí zeptám jakou nejčastější vadu pomáhá odstraňovat. Jestli systém logopedie je stejný pro různé jazyky, co říká na dvojjazyčnou výchovu a co říká také na odklad zahájení školní docházky a je toho hodně, co mám na srdci, já doufám, že vy také, protože pro logopedku doktorku Danu Kutálkovou můžete už teď psát dotazy na jejakaje@rozhlas.cz No, ale naproti mně sedí dáma, která přichází sem na Dvojku pravidelně, je z časopisu dTest a jmenuje se Alice Olbrichová. Dobrý den.

Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Dobrý den.

Čtěte také

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A my budeme mluvit, Alice, o testu hořčic. Povezte mi, odkud se vlastně vzal ten název hořčice?

Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Začnu obligátním školním, již staří Římané, hořčice má zajímavou historii, skutečně se vyráběla již nebo připravovali ji již staří Římané a latinsky hořčice se řekne mustum ardens, musí pálit, a skutečně hořčice do dneška, je to požadavek i České potravinářské vyhlášky - musí pálit. Ještě bych se vrátila k tomu názvu latinskému mustum ardens, anglicky se to řekne mustard, já se teď omlouvám za svoji špatnou anglickou výslovnost, ale takto se to píše, čili ta historie z toho je znát. Takže my jsme se zajímali o hořčici plnotučnou, to znamená, která je z neodtučněných semen hořčice. Našla jsem si takové dobové, dobovou literaturu, dříve se vyráběla i hořčice obyčejná, která byla z odtučněných semen, ale ta už se dneska neprodává. Takže jsme dělali tu plnotučnou.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Z jakého hlediska jste testovali?

Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
My jsme se zajímali především, zda hořčice podle vyhlášky potravinářské pro hořčici obsahuje to, co obsahovat má a je zajímavé, že, a také jsme se zabývali tím, co obsahovat smí, ale nemusí. To znamená, zda kromě tedy těch základních surovin, to znamená mletých semen hořčice, octa, soli, koření a cukru, které do ní patří a musí v ní být, zda tak také ony mohou být uměle přibarveny a chemicky konzervovány. A nás zajímalo, zdali jsou uměle přibarveny a zda jsou chemicky konzervovány.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A já myslím, že nás spotřebitele hlavně zajímá, jak ta hořčice chutná, jestli je přesně podle našeho gusta, to je také velmi důležité.

Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Ano, ta chuť u hořčice je velmi důležitá, protože hořčice, jak jsem si přečetla, má vylepšovat fádní nebo nevýraznou chuť mnoha potravin a zejména tedy těch tučných, abychom je lépe trávili.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
No, špekáčky si nedovedu představit bez hořčice.

Čtěte také

Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Ano. A my jsme zjistili, že s tou chutí to nebyla žádná sláva, ona vlastně tak, jak má být, tedy má mít tu říznou palčivou chuť, tu vlastně bez výhrad hodnotitelů vlastně splnila jenom jedna, já bych řekla možná rovnou její název, byla to hořčice Alba plus z Pardubic, a ta hořčice vyhověla po všech stránkách. Nám se také líbilo, že nebyla uměle přibarvena, my jsme tedy nechali testovat ta umělá barviva, já se k tomu ještě vrátím, nebyla žádná uměle přibarvená a chemicky konzervována byla jenom polovina z nich, tedy my jsme testovali 15 hořčic a 8 teda, tam jsme našli ty konzervanty. Pravdou je, že ti výrobci jsou poctiví a nezamlčeli tam, kde konzervanty byly, tak byly i na obalu uvedené. A paní Retková, je tedy zajímavé, že hořčice se bez těch chemických konzervantů objedou, ony by se bez nich měly obejít, tady se ukázalo v praxi i teoreticky, protože samotná ta semínka hořčice obsahují silice, které mají antimikrobiální účinky a ocet a sůl vlastně také jsou konzervanty. Čili nás to i docela překvapilo příjemně, že se to dá i bez té chemie dělat dobré.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, milí posluchači, pokud se chcete na cokoli zeptat Alice Olbrichové z časopisu dTes, můžete, tedy toho, co se týká hořčic. Připomínám, že můžete psát jejakaje@rozhlas.cz nebo můžete telefonovat 221552525 nebo 2424 na konci.

/ Písnička /

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A jsme zpátky ve studiu, povídáme si s Alicí Olbrichovou z časopisu dTest o testu hořčic a s vámi, milí posluchači, a číslo 221552525 je už obsazené. Dobrý den, vítáme ve vysílání, můžete se ptát, ano, ano, dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den, mohu hovořit, prosím? Dobrý den, u telefonu Bohuslav Praha. Promiňte já bych měl jenom takový spíš postřeh, my z emigrantskejch rodin, což jsem byl já, jsme nesměli sice cestovat a nesměli jsme do školy, byli jsme, mohli jsme akorát tak vegetovat a byli jsme takoví lidi druhý kategorie, ale svejm lidem, co jsme měli v emigraci, jsme posílali hořčici a rum, a protože oni, přestože žili v tom válečným Švýcarsku, tak rum a hořčici neměli, a ty hořčice, který se tam prodávaly, pro ně, pro naše český jazyky, i když ve Švýcarsku žijící, tak byly ne nestravitelný, ale prostě jim to nechutnalo. A mě by zajímalo, jestli ta hořčice, která se tehdy tady prodávala v takových těch skleněných těch, takových těch skleničkách.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, máme hořčičné skleničky stále, ano.

osoba
--------------------
Z toho jsme pívali čaj nebo něco dost často, tak jestli ta hořčice je stejná dneska taková, jako byla tehdy, když oni ji tak strašně chtěli, že bez toho nemůžou žít, zrovna jako ten náš rum, kterýmu teď musíme říkat Tuzemák, tak bez toho taky nemohli bejt, protože skutečně jedině ten českej rum je takovej, jakou má mít chuť, protože to, čemu oni říkaj venku rum, ať je to kubánskej nebo jakej, tak to chutná jako koňak, to není rum. Takže mně promiňte, ...

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Máte absolutní pravdu, podepisuju vám to, ano, jestli ta receptura je stále stejná, ano, rozumíme.

osoba
--------------------
Protože ji tak strašně chtěli odsud nic jinýho, než to, případně chleba?

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, rozumíme. To je taky pravda, ten má taky u nás nezaměnitelnou chuť, Děkuju mockrát za dotaz a ještě vezmeme jeden dotaz, aby posluchač nečekal. Dobrý den, můžete se ptát.

osoba
--------------------
Dobrý den, já jenom chci se zeptat, já užívám krémžskou hořčici, jaká tam je přísada, že to má takovou dobrou chuť, že to dělá.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkuju za dotaz, díky. Tak, já nevím, Alice, krémžskou hořčici jste asi netestovali nebo?

Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Netestovali, ale přečetli jsme si k ní také čím se právě ta krémžská hořčice liší, protože ona je sladší, já se přiznám, že jako dítě jsem ji moc ráda neměla, na pionýrském táboře, když jsme dostávali ke špekáčkům, ale teď ji mám čím dál tím raději a navázala bych i na dotaz toho prvního posluchače, skutečně když jsem si k tomu studovala věci, dá se říci, že co jiná země, to jiná hořčice, protože hořčice je velmi pozoruhodná plodina, ona má různé odrůdy a má různou barvu semínek, semínka jsou od barvy bílé, žluté, tmavě hnědá, černá a právě podle toho jakou semínka mají barvu, tak se vlastně určuje jaká je to hořčice a tím se také liší v každé zemi receptura hořčice. V Česku se používá bílá hořčice, ona sice všechna kvete žlutě, ale ta semínka jsou bílá, a ta právě dávají tu nezaměnitelnou barvu, nezaměnitelnou chuť našim plnotučným hořčicím, které byly vždycky se jmenovala hořčice plnotučná, nemohu tedy, ve špajzu ji nemám, abych ji nechala testovat jaká byla dejme tomu v 60 letech, ale ...

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ta už by asi k testování nebyla, ale je pravda, že co jiná země jiná hořčice.

Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Ta už by asi k testování nebyla, ale je pravda, že co jiná země jiná hořčice. Já to tady budu možná trošku tedko číst z toho našeho článku, kde jsme si tam dali do rámečku takové povídání. Ta naše plnotučná je z jemně mletých semen hořčice bílé neodtučněných. Pro zajímavost z kilogramu semene se vyrobí asi 6 kilogramů hořčice, jak jsem si přečetla v učebnici České zemědělské univerzity pro zajímavost jmenuje se to Hořčice, pěstitelský rádce Vlastimil Mikšík a kolektiv a jsou různé hořčice tedy jiné například francouzská nebo také takzvané dijonská hořčice, ta už je z těch jiných semínek a hlavně ona se tam místo octa se tam přidává bílé víno, ano, tady to čtu, připravuje se z oloupaných semen tmavé barvy. Bavorská hořčice místo cukru se sladí medem a přidává se do ní jablečná šťáva. Připomenu, že tedy i ta římská hořčice za dob starých Římanů byla z vinného octa čili se tam používalo víno, u nás se používá obyčejná kvasný ocet lihový, ten je tuším z výpalků lihovarnických. Palčivá ruská hořčice, kdekdo, když jsme ještě jezdívali do Moskvy služebně nebo tak chtěli ruskou hořčici, protože ona měla také takovou velmi ohnivou chuť podobnou té francouzské, ta je také ze žlutosemenných odrůd. A pak jsou ještě hořčice orientální, které jsou z těch černých semen. A když se ptal tedy posluchač na, abych se do toho nezapletla, na tu hořčici krémžskou, to je směs hořčice té naší bílé a směs hořčice takzvané serepské to je s tím tmavým semenem a ona je na rozdíl od té jemně mleté hruběji drcená, a proto tam jsou takové ty tmavé tečky. Je to ta hořčice černá smíchaná s tou hořčicí bílou a navíc tedy se do ní dává ve srovnání s plnotučnou více cukru, proto je také sladší.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ono možná, že každá chuť je jiná, každá kuchyně je jiná, čili nejen asi ty ingredience, ale i to dochucení potom záleží na tom jaký národ si tu hořčici připravuje. Co, Alice, konzistence? Někdy je ta hořčice taková řekněme hutnější a někdy vyloženě skoro teče, většinou to je, když ji mačkáme z takových těch velkých umělohmotných nádob, nikoli nabíráme z kelímku.

Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Nalistovala jsem si, my tady máme i rady jak má nebo nemá hořčice vypadat, protože jsme si našli v různých příručkách jednak tedy ve vyhlášce, jednak nám i naši senzoričtí hodnotitelé dali pokyny jaké parametry to má splňovat, tady se píše, že to má být kašovitá hmota bez hrubých částic, teď mluvíme o té jemné hořčici plnotučné, a nemá právě, jakmile je právě ta hořčice nehomogenní, oni tady píší řídká nebo příliš hustá, neměla by být, tak je to na závadu. Něco mezitím.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Čili něco mezi takto. Máme další telefonát na číslo 221552525 se dovolal další posluchač, i číslo s konečným čtyřčíslím 2424 je vám k dispozici, a já vítám ve vysílání. Dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den, prosím vás, tady posluchačka z Příbora. Ano, vypnu to.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Prosím, byla byste tak hodná, ano, děkujeme mockrát. Výborně!

osoba
--------------------
Prosím vás, já jsem se chtěla zeptat na dětskou hořčici Boneco, jestli jsem to neměla říct to Benco, to nevadí, protože já jsem ji koupila kvůli vnučce a zjistila jsem plno konzervantů.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkuju mockrát, ano, Alice, jak to vypadá?

Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Dětská hořčice Boneco, my jsme ji testovali, to jsem neřekla, omlouvám se, testovali jsme ji jako zajímavost právě protože tam byl ten název dětská. Musím říct, jak přesně posluchačka si všimla, byly tam dva konzervanty, což nás překvapilo, protože od výrobků určených dětem bychom čekali, že právě tam bude té chemie co nejméně, tím spíš, že ty takzvané dospělácké hořčice v některých případech konzervanty neměly. Ona vyšla i špatně senzoricky, protože ji vyčítali, že byla příliš sladká, příliš mastná, zkrátka ta nám nevyšla dobře a bylo to teda z vícero důvodů, male především měla netypickou chuť, ona byla příšerně sladká, bylo to spíš jako puding, on tam byl i škrob, a zejména tam byl přidaný tuk, což nás zarazilo, protože hořčice sama jakožto plodina se počítá mezi olejniny a přidávat tam tedy další, tam bylo napsáno jenom rostlinný tuk, čili nebylo jasné o jaký tuk jde, z jaké plodiny, to oni nemusí určovat jako složku, to zas nemůžeme jim vyčítat, ale je teda zbytečné dávat do tučného něco, další tuk a vzhledem k tomu ...

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A navíc ještě tedy cukr, když jste říkala.

Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
A ještě tedy cukr, takže on to byl takový puding podivné chuti, mělo to i velice zvláštní barvu, takovou nepřirozenou až, a jestliže děti jedí hořčici tedy právě s tím tučným jídlem nebo s masem, tak zase vlastně je to ještě další tuk.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
No, co já mám zkušenosti s vnoučaty, tak vždycky kečup a ne hořčici, jinak máme další telefonát, dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den, zdravím celý kolektiv, který vysíláte, a chtěla bych vám říct, jsem generace žen dříve narozených, jsem ročník 32, narodila jsem se v Praze na Vinohradech, ale vyrůstala jsem u babičky v Uhříněvsi, a v Uhříněvsi, to je dneska velká Praha téměř, byla hořčičárka, ti měli hořčici, paní Retková, to nemá, nemělo a nemá konkurenci. My jako děti jsme měli namazanej chleba máslem, šly jsme, máslo jsme setřely, natřely jsme to na švestku, aby to rodiče nevěděli, doma jsme sekli skleničku s hořčicí a celou jsme ji k tomu krajíci chleba snědli. Pokud jsou pamětníci v Uhříněvsi z té doby, jmenovala se Farářova hořčice, a já od té doby nikdy nic lepšího než tuhle hořčici nejedla.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak to je skvělá zpráva, ale víte co vám řeknu, jestli to nebylo tím, že jste byla v těch dětských letech, protože co já vím, tak vždycky člověk ty vzpomínky nějak podtrhne těmi chutěmi a těmi třeba senzorickými vjemy. Já vám moc děkuju za tenhle ten příspěvek. Alice, narazila jste vy tady na tu výrobnu někde ve svém pátrání?

Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Tak, k posluchačce, též se považuji za dámu v letech, ale teda jsem o něco mladší než posluchačka z rádia. Je pravda, že v Uhříněvsi, pokud se pamatuju ještě v 60. letech byla Fruta si myslím, že tam byla nějaká taková menší továrnička a že v Uhříněvsi se to vyrábělo. A je pravda, jsem si přečetla, že děti hořčici skutečně milují nebo aspoň teda i my jsme to dětství milovali a mazali jsme si jí na chleba a já tady čtu právě v té učebnici Hořčice pěstitelský rádce, takto se to jmenuje, ale je tady napsáno, že konzumace hořčice se u dětí, velká spotřeba u dětí a některých dospělých se vysvětluje tím, že jde zřejmě o náhradu trávicích šťáv a enzymů, často i u dětí v předškolním věku při přechodu na stravu dospělých, že krátka my ještě nemáme všechny ty enzymy teď jestli nás poslouchá nějaký lékař, tak já doufám, že nebude psát paličský list proti mně, ale takto to, prosím, vysvětlují na České zemědělské univerzitě.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Čili, že vlastně je to nějaký dodatek něčeho, co nám ještě v těle chybí.

Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Tak.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak tímto konstatováním bychom mohli uzavřít dnešní Spotřebitelskou poradnu. Vy jste vítěze toho testu už zveřejnila, možná bychom ho mohli ještě zopakovat, jak dopadla ta hořčice vítězná, tedy jak dopadla, která to byla ta vítězná hořčice?

Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Alba plus plnotučná hořčice z Pardubic. Já se domnívám, že to byl i výrobce, ano, a výrobce je zase Alba plus s.r.o. Pardubice, Česká republika. Takže, datum spotřeby 21.8.2014, to znamená, že se dá ještě možná koupit.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Určitě. Děkuju mockrát Alici za dnešní povídání. Hořčice si myslím, že přijde na přetřes i v souvislosti s testem špekáčků, které chystáte, je to tak?

Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Ano.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak těšíme se, Alice Olbrichová z časopisu dTest, na slyšenou.

Alice OLBRICHOVÁ, časopis dTest
--------------------
Na shledanou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio