„Táta je divadelní konzervativec.“ Jaromír a Jan Medunovi u Jana Čenského

13. prosinec 2020

Jaromír Meduna spojil svůj hlas s Herculem Poirotem či s Anthony Hopkinsem. Do studia přišel se svým synem Janem.

Zve otce na své premiéry? „Táta je divadelní konzervativec. Když se to hodně vymyká, tak ho nezvu, protože by mi po představení vynadal a já si chci premiéru užít.“ Co na to říká Jaromír Meduna? „Když se mi to líbí, tak ho chválím. Skvěle udělal na jaře do streamu Línou babičku. Mladí herci mají problém s orientaci v textu a on to vystřihl krásně.“

Vánoční projekt Zkoleduj se letos nebude

Jak tráví Medunovi Vánoce? Většinou o svátcích hrají. „Na hory nejezdíme, sedíme doma. Já jsem nebyl nikdy lyžař,“ přiznává Jaromír Meduna. To potvrzuje i jeho syn Jan.

„Ke sportu mě nikdo nevedl. S rodiči jsem byl na horách jednou. Posledních pět let mám advent spojený s projektem Zkoleduj se. Půlku repertoáru zpíváme sami, půlku školní děti. Nejsou to ty tradiční koledy. O využití částky, která se vybere na vstupném, rozhodují děti.“ Kvůli kovidu se projekt nekoná.

Švejka si Jaromír přečte každé dva roky

A co prozradili v závěrečném kvízu? Jaromíra Medunu rozčílí nedochvilnost a lemplovství. Jeho oblíbeným autorem je Poláček, Čapek a Hašek. Jeho Švejka si přečte každé dva roky. Oblíbeným filmem je Stará puška a Nebe a dudy s herci Plachtou a Marvanem. Z jídla má rád škubánky posypané sýrem a se zeleninovým salátem. A k tomu bílé víno.

Ve kterých hornických městech byl Jaromír Meduna v angažmá? Má před premiérou nějaké rituály? Co je oblíbeným sportem Jana Meduny?

autoři: Jan Čenský , zk
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.