Tajemství lihovaru. Byl výrobce deštníků naším prvním skutečným mafiánem?

Příběh prvního českého mafiána? „Ten chlap je jako chobotnice. Sahá na všechny strany. Až do státní a právní sféry,“ říkali si policisté ve 20. letech. Takzvanou lihovou aféru vyšetřovali řadu let. Pachatel totiž výpovědi svědků řídil i z vězení.

Účinkují: Vasil Fridrich, Hanuš Bor, Aleš Procházka, Filip Kaňkovský, Dušan Sitek, Klára Suchá
Scénář: Bronislava Janečková a Miloš Vaněček
Režie: Vít Vencl
Zvuk: Petr Šplíchal
Natočeno: 2016

V prosinci 1924 našli pražští detektivové ve velkoskladu Františka Kruchni na pražských Vinohradech 22 hl nezdaněného lihu. Další vyšetřování dovedlo kriminalisty k majiteli pardubické továrny na hole a deštníky Bohuslavu Zeithammerovi. Denaturovaný líh prý potřeboval na lakování holí.

Finanční kontrola ale ukázala obrovskou a neustále rostoucí spotřebu lihu, zatímco výroba holí a deštníků v pardubickém závodě Appelit klesala. Zeithammer evidentně stát podváděl několik let vyhýbáním se denaturizaci nezdaněného lihu. Škoda šla do milionů.

Kdo byl Bohuslav Zeithammer?

Už před první světovou válkou si odseděl tři roky za krádeže a vloupání. Po válce, za všeobecného nedostatku, byl jako ryba ve vodě. Šmelil. Z číšníka se rychle vypracoval na obchodníka, pak továrníka. Byl vítaným hostem různých společností. Své známosti uplatňoval všude. Zařídil si i vymazání předválečného trestu a vystupoval s čistým rejstříkem. Detektivové sedm let bojovali s jeho příznivci, a přitom odhalovali další a další Zeithammerovy podvody a zlodějiny. Zkoušel uplácet, smál se jim do očí. Kromě finančních machinací, vydírání, vyhrožování, svádění ke křivému svědectví, pojistného podvodu čelil i obvinění z falešného slibu manželství. I během svého uvěznění v roce 1929 vyfasoval „fešácký“ kriminál: měl k dispozici psací stroj a mohl chodit v civilu.  

Jenže z vazby museli Zeithammera propustit. Věděl, koho uplatit, aby se za něj přimluvil. A také díky svému vlivu stihl likvidovat nepohodlné osoby. Sám se svými společníky pak odjel do Vídně. Jeho továrna v Pardubicích mezitím vyhořela. Škoda dosahovala dvou milionů korun. Pojistný podvod byl více než zřejmý. Zeithammer musel znovu před soud:

U soudu kolem sebe Zeithammer kopal hlava nehlava, každého křivě obviňoval. Soudci dostávali výhružné dopisy. Policie mezitím shromažďovala informátory z řad těch, kteří už měli Zeithammerových výhrůžek dost. Mezi nimi byl například i slavný boxer Frank Rose.

A pak se jim do rukou dostal kufr s motáky, které Zeithammer posílal během svého krátkého uvěznění v roce 1928. Kufr obsahoval i návody, jak má který svědek vypovídat, nebo návrh výhrůžného dopisu předsedovi soudu a státnímu zástupci. Na motácích figurovalo i jméno poslance Jana Hrizbyla. 

Soudní jednání muselo být přerušeno, aby si soudci a státní zástupce mohli důkazy nastudovat. Detektivové mezitím zajistili další motáky. Zeithammer byl nakonec odsouzen ke čtyřem letům těžkého žaláře. Jeho další osudy nejsou známé.

autoři: Bronislava Janečková , rota , Miloš Vaněček
Spustit audio

Související