Tajemný rybníkář Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan

S jeho jménem si spojujeme vizionářské budování rybníků v Jižních Čechách. Jakub Krčín byl vynikajícím a přísným správcem rožmberských držav, kterým vládl jako regent. Dokázal racionálně zredukovat nesmyslnou byrokracii. Jakmile vyházel z pohodlných křesel zbytečné pijavice, zaměřil svoji pozornost na výnosy hospodářských dvorů, ovčínů, mlýnů a pivovarů. Jeho oku neunikla ani myš a tak se není co divit, že záhy zaregistroval ekonomickou výhodnost rybníkářství.

Poměr nákladů založení rybníků a výnosnost jejich provozu k cenám ryb mu vnukl geniální nápad. Jakub Krčín se s energií sobě vlastní pustil do budování rybníků, které přinesly rožmberskému panství ohromný zisk. Úspěch regenta Krčína byl tak nepřehlédnutelný, že jej přijal i sám císař Rudolf II. a pověřil ho kontrolou rybničního hospodaření na komorním panství Poděbrady.

Jakkoliv se Krčínovi dařilo v profesní sféře, jeho osobní život byl jak cesta chmurným údolím. Když se ve svých 31 letech poprvé oženil, vedl si k oltáři šedesátiletou Dorotu Slepičkovou z Krumlova, jejíž bohatství ho zachránilo po několika nešťastných finančních spekulacích před vězením pro dlužníky. Naděje na to, že hádavou bábu Doru brzy vezme čert, ale vzaly za své. Nešťastné manželství stálo Jakuba Krčína 21 let života.

Na odpočinek odcházel jako bohatý muž

Podruhé už měl mnohem šťastnější ruku - jeho druhá žena Kateřina mu povila šest dcer a žili spolu poklidným rodinným životem. Když Jakub Krčín odcházel ze služeb Rožmberků na zasloužený odpočinek, byl bohatým mužem s několika dvorci, obklopený milující rodinou.

Jeho odchod z tohoto světa je ale zahalen tajemstvím. Nevíme, kdy a za jakých okolností zesnul, ani kam byly uloženy jeho ostatky. Monumentální hrobka, kterou sám pro sebe nechal zbudovat v kostele v Obděnicích, zůstala prázdná. Proto se mezi lidem, který nerad vzpomínal na přísného pana Krčína zahrávajícího si s tehdy módní alchymií, rozšířila pověst, že si regenta odnesl čert do pekel.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

autoři: Jan Kovařík , Tereza Stýblová , Lucie Konášová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.