Tajemná Catherine Deneuve slaví 78. narozeniny

Pařížská rodačka Catherine Deneuve patří k největším světovým filmovým hvězdám. Její ledová krása fascinuje publikum od roku 1968, kdy se její portrét objevil na titulní straně časopisu Newsweek. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Původním snem filmové hvězdy bylo stát se módní návrhářkou. Deneuve dodnes navrhuje módní doplňky od brýlí, přes boty až po šperky.

Natočila přes stovku filmů

První menší roli dostala ještě na střední škole ve filmu Les Collégiennes v roce 1957. Výrazným filmem ale byl až muzikál Paraplíčka ze Cherbourgu, který natočil režisér Jacques Demy v roce 1964.

Za svou bohatou kariéru čítající přes stovku filmů spolupracovala s řadou vynikajících režisérů, jako byli Agnès Varda, Roman Polański, André Téchiné, Manoel de Oliveira nebo Luis Buñuel. Mezi jejími filmovými partnery najdeme herce takového formátu jako Depardieu, Trintignant, Delon nebo Mastroianni.

Mezi známé snímky patří Kráska dne, Siréna od Mississippi, Poslední metro nebo Indočína. Deneuve ale točí dodnes.

Její podobu má socha Marianne

Vydala knihu pamětí nazvanou Ve vlastním stínu. Tyto deníkové záznamy poskytují ojedinělou příležitost začíst se do autentických vzpomínek hvězdy, jež si své soukromí jinak pečlivě střeží.

Svou bezprostředností, postřehy i schopností zachytit atmosféru umožňuje čtenářům "být při tom" a stát se svědky toho, jak se rodí nejlepší díla světové kinematografie.

V roce 1985 se Deneuve dostalo velké pocty, když byla oslovena, aby se její tvář stala předobrazem nové podoby sochy Marianne. Jedná se o alegorickou postavu z dob Velké francouzské revoluce, která představuje republikánskou tradici v zemi galského kohouta.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 17. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

autoři: Jan Kovařík , Monika Valentová , Luboš Mareček
Spustit audio

Související