Tady motohlídka

9. srpen 2014

Může se to stát komukoli! Dojde vám benzin a zůstanete stát uprostřed silnice. Při jízdě po dálnici nečekaně uváznete v koloně. Nebo vás dokonce potká autonehoda.

V zahraničí vám pomůže motohlídka. Její členové projíždějí po dopravních tepnách a sledují provoz.

Ochotně vám zajednou s kanystrem pro benzin. Dají informace, jak dlouhá je kolona a kdy se znovu rozjede. A pomůžou zajistit odtahovou službu nebo se postarají o zraněné, než přijede lékař. Dvě kola se dostanou i tam, kam čtyři kola neprojedou.

Už i u nás

Od jara 2013 jezdí motohlídky i v České republice. S myšlenkou přišel Roman Váňa z Českého červeného kříže v Olomouci a přidali se k němu někteří olomoučtí motorkáři.

Inspirovali se u motohlídek v sousedním Bavorsku. Ale na rozdíl od německých týmů si sami hradí benzin, jezdí ve svém volném čase a na vlastních strojích.

První motopomoc

Všichni členové motohlídky umí poskytnout první pomoc. Na motoakcích to učí i ostatní motorkáře. Kdykoli totiž může přijít chvíle, kdy ji budou muset použít.

Přesvědčili se o tom i Lenka a Radek Raškovi. Právě oni byli první motorkáři, kteří se k nově vzniklým motohlídkám v Olomouci přidali.

Poslouchejte v sobotu 9. srpna od 18:30 na Dvojce. Nebo pak až do soboty 6. září 2014 ze záznamu v iRadiu.

Režie: Tomáš Soldán
Dramaturgie: Lenka Svobodová
Technická spolupráce:
Jiří Vavrda

autor: Marie Štěrbová
Spustit audio