Svoje medaile nechal prostřelit nebo přejet tankem. Dokument o tvůrci, pro kterého medaile není jen kulatá placka

28. říjen 2016

Někdy mu nikdo nerozumí, jindy má celosvětové uznání. Ale v každém případě tvorba medailéra Otaka Duška přináší příběhy, jaké se neslyší denně.

Otakar Dušek (*1974) každou svou medailí chce posunout dál hranice oboru, který podle něj ustrnul v 19. století. Neváhá si třeba půjčit statisíce a doufá, že se nakonec dostane aspoň na nulu. Jeho profesí trpí partnerský život. S mnoha lidmi z oboru se pře. Ale ve světě mu dávají ceny a zvou ho na přednášky. Zaměřuje se na moderní dějiny a doufá, že témata holokaustu nebo zločiny komunismu otevře i mladší generaci.

Nebylo jednoduché s ním navázat kontakt a získat ho pro natáčení dokumentu. Většina rozhovoru vznikla na umělecké škole Václava Hollara v Praze, kde vyučuje a odkud má impozantní výhled za hřbitovní zeď. „Když mě studenti vytočí, dlouze se zadívám na tu jejich perspektivu, uklidní mě to a vracím se jako by nic.“

Etuje z koncentráčnických mundúrů

Po svých opusech věnovaných Janu Palachovi (s použitím posmrtné masky), tankové bitvě u Kursku (medaili razil tank T34) nebo bitvě u Stalingradu (medaile je prostřelená), pracuje už po mnoho měsíců na specifické medaili věnované památce obětí pochodu smrti z koncentračního tábora Helmbrechts.

Otakar Dušek: Medaile Jana Palacha (přední a zadní strana)

Dušek vytvořil medaili evokující tvar štítků na krabice s municí, kterou používal Wehrmacht. Ale protože koncept medaile vidí jakožto celistvé dílo, nespokojil se jen s hranatou medailí a pracuje i na etuji z repliky látky vězeňských mundúrů z Ravensbrücku. Tkaninu napodobili pracovníci Technické univerzity v Liberci, ale když už to vypadalo, že dílo spěje k výsledku, bylo všechno jinak.

Medaile pro medailera

Otakar Dušek se ale nevzdává. Jeho tvorba sice nevydělává a mnozí se podivují nad důsledností, se kterou témata zkoumá, ale podle něj má smysl pracovat na něčem, co patrně ocení až příští generace a co přinese poznání moderní historie nejen u nás doma.


Autor: Tomáš Černý
Dramaturgie pořadu: Lenka Svobodová
Medaile Otakara Duška prohlížejte i zde

Naději, že se nemýlí, mu dává ocenění z roku 2004 od organizace FIDEM. Ta ocenila jeho přínos ke světové medailérské tvorbě a žádný jiný Čech tuto cenu ještě nikdy nezískal.

Otakar Dušek na pochodu smrti
Spustit audio