Svoje knihy nečte. „Sám sobě lezu na nervy,“ směje se cestovatel Ladislav Zibura

13. prosinec 2023

Jeho nová kniha je o cestě do Santiaga de Compostela. „Je to fenomén a za středověku byla ještě slavnější než dnes. Myslím, že pěší poutě mají co nabídnout každému a dělá mi ohromnou radost, že se o to lidi začínají zajímat.“ Proč jsou jeho knihy ilustrované a neobsahují fotky? Jak dlouho mu trvá, než knihu napíše? Proč už nepřednáší na školách? A s čím má spojené země, které naštívil?

„Na cestě do Santiaga je zajímavé to, že je to jediná cesta v Evropě, která je značená jen jedním směrem. Je tím míněno, že budete putovat jen k té katedrále,“ vysvětluje cestovatel a spisovatel.

Ladislav Zibura

Značení má zajímavý příběh. „Kněz, který věřil, že cesta má co nabídnout i dnešním lidem, vzal žlutou barvu a sám během tří let vyznačil těch 800 kilometrů. Žlutá šipka se časem stala ikonickou. Věnovali mu ji prý silničáři, protože jim zbyla,“ směje se Ladislav Zibura.

„Prý ho na francouzských hranicích zastavili pohraničníci, protože jim byl muž s kbelíkem barvy podezřelý a on jim z legrace řekl, že připravuje invazi Francouzů. Nakonec je to pravda, protože Francouzi jsou jedním z nejvíce zastoupených národů na cestě do Santiaga.“  

Cestovat začal Ladislav Zibura v patnácti letech. „Na každou cestu jsem se vydával v jiném rozpoložení. Mám to zakonzervované ve svých knihách a nedokážu je číst, protože sám sobě lezu na nervy. Ale vidím z nich, jak moc jsem se změnil,“ uzavírá cestovatel.

Ladislav Zibura
autoři: Adéla Gondíková , eh

Související