Svět za tunelem. Dospívat je těžké, často bolavé, zraňující... Volné pokračování hry Uličníci

15. červen 2024

Šestnáctiletý Tadeáš má pocit, že mu nikdo nerozumí. Otec je pohlcen honbou po penězích. Matka se pořád jen strachuje. A kamarádka Jolana je příliš ambiciózní na to, aby se bavila s někým, koho trápí postpubertální deprese a neplánuje studovat v Americe. Zdá se, že tu není nikdo, kdo by chápal, že Tadeášovým životním cílem není studium ekonomky a následné lukrativní povolání. Kdo mu pomůže navrátit víru v sebe samého?

Osoby a obsazení: Viktor Preiss (děda), Matěj Převrátil (Tadeáš, děda Tadeáš v mádí), Jiří Lábus (Bořek Koleje), Dana Batulková (matka), Jan Šťastný (otec), Dana Černá (učitelka), Ingrid Tillmann (Jana), Tomáš Pergl (ajznboňák)
Napsal: Michal Lázňovský
Dramaturgie: Lenka Veverková
Režie: Michal Lázňovský
Natočeno: v roce 2017

V čem je pokračování nové?

Ve volném pokračování hry Uličníci se zase potkáte jak s Tadeášem a jeho dědečkem, tak s jejich hlavními představiteli Viktorem Preissem a Matějem Převrátilem. Ten teď ztvárňuje nelehkou dvojroli: 16letého Tadeáše a dědečka v podobném věku. „Dvojroli jsem mu svěřil hlavně proto, že Tadeáš nachází ve svém dědečkovi zrcadlo, které mu umožňuje uvidět sám sebe. Už to může být pomoc k nezaplacení,“ vysvětluje autor a režisér obou her Michal Lázňovský.

Na rozdíl od Uličníků se Svět za tunelem neodehrává hlavně v minulosti, ale v přítomnosti. Tadeáš už není jen pasivním posluchačem dědečkova vyprávění. Stává se rovnocenným partnerem. I když potřebuje pomoct s rozhodnutím o budoucnosti, je si svým jednáním jistý a chce si za svým snem jít. Děda se teď musí hodně snažit, aby vnuka podpořil a ukázal mu, že i on měl ve stejném věku problémy a nevěděl, co se sebou. „Dospívat je těžké, často bolavé, zraňující... Chtěl jsem aspoň naznačit, co o tom vím já. Ne z pozice pedagoga nebo psychologa. Ale jako někdo, kdo si to taky prožil,“ dodává Lázňovský.

Další hry a četby poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související