Svatební medicína. Májově veselá pohádka s Bárou Hrzánovou v roli umečené kozy

29. květen 2022

Ačkoli je máj měsícem lásky, svateb během něho bývá pomálu. Navzdory všem pověrám se jedna pohádková odehraje. Bude kolem ní hodně tartasu, bubnování i veselého zaříkání. Na jejím začátku je chasník Jirka se zdánlivě obyčejnou kozou, kterou si kromě další role zahrála Barbora Hrzánová. V dalších rolích uslyšíte Jana Medunu, Janu Strykovou, Josefa Somra nebo Libuši Švormovou. Bubnovat jim k tomu bude Ladislav Županič. Texty písní napsal Pavel Šrut.

Osoby a obsazení: Jan Meduna (Jirka), Jana Stryková (princezna Malvína), Libuše Švormová (babka), Petr Pelzer (král), Josef Somr (pantáta Skočdopole), Růžena Merunková (panímáma Skočdopolová), Barbora Hrzánová (Manka a koza), Ladislav Županič (Choděra), Lucie Černíková (Anka), Tereza Rumlová (kačka), Zdeněk Žák (hostinský), Jaroslav Vlach (komoří), Jan Szymik a Svatopluk Schuller (strážní) a Jiří Klem (ponocný)
Napsala: Melita Denková
Dramaturgie: Václava Ledvinková
Zvuk: Milan Křivohlavý
Zvuková spolupráce: Alena Vejsadová
Zvukový design: Josef Plechatý
Hudba: Kryštof Marek
Režie: Vlado Rusko
Natočeno: v roce 2011

Umečená koza má neobyčejnou vlastnost – každého k sobě hned přilepí. A právě toho využije Jirka k cestě na královský zámek, aby vyléčil princeznu Malvínu z jejího nenadálého smutku.

A protože se přilípne každá nenechavá ruka, dorazí do města vskutku nevídané procesí, které dojímá až k slzám. Naštěstí jsou to slzy smíchu. Princezna se zkrátka rozesměje, do Jirky se zamiluje a svatba je na spadnutí.

Jenže pan král odmítne dát mladému páru své požehnání. Co s tím? Inu, ještě je třeba tuhle situaci nějak pohádkově rozlousknout.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související