Malá medvědí pohádka. Dalimil Klapka vypráví premiérového Hajaju na dobrou noc

22. květen 2022

Medvědi jsou samotáři. O společnost příliš nestojí a navzájem se skoro nestýkají. Že by dva medvědi spolu dokonce bydleli, to se stává jen úplně výjimečně. Ale právě to potkalo dva medvědy hnědé neboli brtníky, o kterých je tahle pohádka. Nedvěd a Miška si spolu hezky žili ve svém brlohu a nejvíc času trávili v kuchyni, kde měli velkou lednici a mrazák se spoustou jídla. Medvědi totiž mají stále hlad. Jak soužití Nedvěda a Mišky vypadalo a co spolu během roku zažili?

Vypráví: Dalimil Klapka
Napsal: Zbyněk Černík
Dramaturgie: Zuzana Vojtíšková
Režie: Jaroslav Kodeš
Premiéra: 16. 5. 2022

Proměna

Nedvědovi a Miškovi připadalo, že si lidé medvědů brtníků málo váží. Rozhodli se proto, že se budou vydávat za pandy. Jestli se jim to podařilo a jak byli úspěšní, o tom vám poví Hajaja.

Havaj aneb Medvědi vědí

Jak můžou medvědi využít ke svému prospěchu známý brtnický hit: "Medvědi nevědí, že turisti nemaj zbraně", o tom uslyšíte v pohádce na dobrou noc.

Medvědí služba aneb Nevděk světem vládne

Jak to dopadne, když se medvědi rozhodnou chránit zdraví lidí, o tom vám bude vyprávět Hajaja.

Medvědi jdou do voleb

Jak se vydařilo Nedvědovo a Miškovo předvolební kuchtění a proč se do něj vlastně pustili, to se dozvíte v pohádce.

Medvědí Vánoce

Jak známo, medvědi v zimě spí. Aby Nedvěd s Miškou nepřišli o kouzlo Vánoc, rozhodli se oslavit Štědrý den v létě. Jak jejich oslava dopadla, to vám poví Hajaja.

Návštěva

I medvědi se nejlépe učí cizí jazyky v zahraničí. Jak dopadla návštěva medvěda malajského u brtníků Nedvěda a Mišky, o tom uslyšíte v pohádce na dobrou noc.

Výhodná koupě

Třebaže se může zdát, že medvědi jsou hloupí, nevěřte tomu. Způsob, jakým se Nedvědovi s Miškou podařilo naplnit prázdnou lednici, by ohromil nejednoho obchodníka. Co vlastně medvědí kamarádi vymysleli, to se dozvíte od Hajaji.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.