Sudy sádla, bečky brynzy, klobásy a uzené kýty. Tak má vypadat správná rezerva. Omeletky s Halinou Pawlowskou
Lidé mívají rezervní klíče, pneumatiky nebo plány. „Můj tatínek ale chápal pod pojmem rezerva jídlo – sudy sádla, bečky brynzy, hory másla, klobásy, uzené kýty, nakládaná vejce, kopce brambor, pytle sušených hub, pětilitrovky zavařenin a kýble medu… A já? Já jsem po něm,“ přiznává v dnešních Omeletkách Halina Pawlowská. Uslyšíte povídku Jiřího Čutky O trakaři a krávě a dozvíte se recept na podkrkonošskou houbovou polévku.
Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.
Související
-
Z Číny jsem chtěla utéct do Čech a na kolenou prosit o řízek. Omeletky s Halinou Pawlowskou
Někdo má rád koláče, jiný škvarky a někdo miluje asijskou kuchyni. O chutích, lahůdkách a všem, co s nimi souvisí, budou dnešní Omeletky.
-
Pranostiky dnes musíme brát s rezervou, ale na Medarda bych věřil, směje se meteorolog Michal Žák
„Je pravda, že ledoví muži dnes už příliš neplatí. Pranostiky se hodně změnily,“ vysvětluje meteorolog v Blízkých setkáních na Dvojce.
Nejnovější hry a četba
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.