Strach si při potížích za letu nepřipouštíte, ten ze sebe vykřičíte až po přistání, říká náměšťský pilot

14. únor 2014

Narodil se rok před 2. světovou válkou na Slovensku, rané dětství strávil v Plzni. Tam zažil vojenské letecké manévry a osvobození. Navíc maminka Zdeňka Štefanika byla prý duší dobrodruh, takže se není co divit, že se její syn stal nejprve parašutistou, posléze pilotem.

Dvacet let létal v armádních letounech, poté v dopravních. Teď si užívá zasloužené penze v Náměšti nad Oslavou, létá jako pasažér a svět si fotí z ptačí perspektivy.

„Dvacet let jsem lítal v armádě, pak jsem kvůli zdravotním problémům přešel na dopravní lety. To byl úplně jiný svět. V armádě jsem měl vše naplánované a připravené, v dopravě jsem si spoustu věcí musel zařídit sám, často jsem vůbec neznal letiště, kam jsem letěl, musel jsem si zvyknout,“ říká Zdeněk Štefanik.

Zvykal si i na jiný typ letadel, nejprve létal s menšími dopravními, až později s těmi největšími značky Tupolev. V kokpitu sedí, stejně jako ve filmech, dva piloti.„Na evropských linkách se posádky nestřídají, na těch delších trasách ano, jedna pilotuje, druhá sedí mezi cestujícími, pak se vymění,“ vysvětluje bývalý pilot.

Zdeněk Štefanik potvrzuje domněnku, že nejsložitějším manévrem je přistání a vyvrací teorii, že piloti nemají při letu strach. „Mají, ale jde o to, jak ho zvládnou. Navíc během cesty není na strach čas, musíte řešit vzniklou situaci. Jednou jsem se musel málem katapultovat z vojenského letounu. Po šťastném přistání si nepřejte slyšet, jak jsem křičel a nadával,“ vzpomíná Štefanik.

Vtipy, kterým se smějí jen piloti

Zdeněk Štefanik musel často uklidňovat i nervózní cestující. „Jednou přišla stewardka, že jedna cestující pláče, že se bojí. Tak jsme ji nechali přivést, ona zjistila, že nám je dohromady v osádce asi sto sedm let, že jsme zkušení, tak se uklidnila.“

Mohl by v případě kolapsu pilota bezpečně, s pomocí navigátorů, přistát obyčejný cestující? „Někdo, kdo to nikdy neviděl, těžko. Ale dnes existuje spousta programů na počítači, počítačových her, trenažérů, takže kdo má tuto zkušenost, mohl by to zvládnout,“ odpovídá Zdeněk Štefanik.

Mají piloti nějaké oblíbené vtipy? „Na dni otevřených dveří se přišla do kokpitu podívat paní a zděsila se, co tam máme čudlíků, a říkala, že tohle by nedokázala. A my, piloti, říkáme: A myslíte si, že my ano?“, přidává k dobru pilot Zdeněk Štefanik.

Spustit audio