Starosta s přehledem úspěšného žurnalisty. Přesně to je Vladimír Kořen

25. duben 2013

Experimenty jsou mu vlastní a své o tom vědí zejména diváci pořadu České televize Zázraky přírody. Neustále usměvavý moderátor za svou práci získal v roce 2006 ocenění Česká hlava, považované za malou českou Nobelovu cenu.

Moderátor, popularizátor vědy a starosta. Vladimír Kořen vstoupil do komunální politiky s největším počtem preferenčních hlasů a usedl tak v čele zastupitelstva třináctitisícového města Říčany.

Přestože je pracovně velmi vytížen, zvládá obratně kombinovat zaměstnání v televizi s politikou: „Je to ale hodně těžké. V době, kdy máme natáčení, si musím vzít dovolenou. Nejezdím tak třeba na léto pryč, jako všichni ostatní. Naštěstí mě má práce baví, takže je to ten nejlépe strávený čas, i když si to má rodina tak úplně nemyslí.“

Starosta, který usiluje o změnu k lepšímu

Cesta na radnici prý ovšem nebyla přímá, nýbrž klikatá. Od roku 2006 Kořen aktivně docházel na místní úřad, aby se zajímal převážně o dění v okolí svého bydliště: „U nás totiž probíhala neřízená suburbanizace. Přistěhovalo se hodně lidí z přilehlé Prahy a služby přestaly pokrývat veškerou poptávku. Naplnily se školy, kolabovala doprava a bylo třeba něco dělat.“

A to se také novému starostovi zatím daří. O Říčanech je v mediích hodně slyšet, např. v souvislosti s úspěšnou veřejnou dražbou elektrické energie. Pro místní obyvatele to byl rozhodně příjemný novoroční dárek, který jim dovedl ušetřit až neuvěřitelných 30 % z ceny energií.

Vladimír Kořen oceněn AV ČR

Získat čestnou medaili Vojtěcha Náprstka za popularizaci vědy, udílenou Akademií věd České republiky, se rozhodně nepodaří jen tak ledajakému žurnalistovi. Jednalo se o velké překvapení, být oceněn právě vědeckou obcí?

„Mě to udělalo nesmírnou radost. Osobně se cítím jako mladý člověk a tyto ceny by měly získávat zasloužilí lidé, kteří v životě už něco dokázali. Právě proto si medaile tak vážím.“ Uchopit složitá vědecká témata je totiž pro mnohé nepřekonatelnou překážkou.

Talent Vladmiíra Kořena spočívá v tom, že dovede bravurně vtěsnat obsáhlá témata do několika minut televizní reportáže, aby byla srozumitelná opravdu pro každého.

„Víte, to není tak úplně můj talent. Sami vědci rádi pomáhají a hledají přirovnání, bez kterých to prostě nejde. Žurnalista jednou natáčí o bakteriích, druhý den o astronomii nebo fyzice a nemá šanci obsáhnout dlouhá léta studií odborníků.“

Přesto se Kořenovi v již zmíněném pořadu Zázraky přírody podařilo přežít zásah milionem voltů nebo setkání s gepardem.

autor: Jan Sklenář
Spustit audio