Starokladrubští koně: čím jsou výjimeční, co všechno dokážou a kde všude ve světě nás proslavili

29. únor 2020

Starokladrubský kůň, jediné původní české plemeno, byl vyšlechtěn v českém dvorním hřebčíně v Kladrubech nad Labem a je na seznamu Světového kulturního dědictví UNESCO.

Starokladrubští koně jsou nepřehlédnutelní a nezaměnitelní. Jednak díky své velikosti a mohutnosti. Patří totiž k tzv. barokním typům koní. Byl vyšlechtěn jako tzv. galakarossier – mohutný kočárový kůň určený pro ceremoniální účely panovnických dvorů. Bělouše využívala šlechta, vraníky církev.

Logo

Klabonosá hlava

Dalším poznávacím znamení starokladrubáků je tzv. klabonosá hlava, speciálně vyklenutá a mnohem delší, než třeba u koní dostihových. Typický pro starokladrubáky je i pohyb. Především v klusu je patrné, že umí vysoko zvedat přední nohy a navzdory své mohutnosti působí velmi elegantně.

Nejstarší na světě

Starokladrubský kůň je českým unikátem. Vyšlechtěn byl v hřebčíně v Kladrubech nad Labem a i ten je sám o sobě unikátní, protože patří k nejstarším na světě. Existuje už přes čtyři století. Vydejte se s Expedicí jak do Kladrub, tak i do pobočky národního hřebčína ve Slatiňanech, do, kde se před pár dny narodilo první letošní starokladrubské hříbě.

Logo
autoři: Josef Kluge , Markéta Ševčíková
Spustit audio

Související