Sportovci si z olympiády na Vysočině odvezou skleněné medaile z přibyslavské dílny

15. leden 2014

V patnácti letech se Aleš Valner rozhodoval, čemu se chce v životě věnovat. Navštívil sklářskou huť a nejednou věděl, že to je „ono“. Pracoval v legendární sklárně ve Škrdlovicích, pak se rozhodl jít svou vlastní cestou. A daří se mu. Téměř žádná důležitá sportovní akce na Vysočině, kde se rozdávají medaile a poháry, se neobejde bez jeho výrobků.

„Do sklářské huti se běžte určitě podívat,“ nabádal moderátorku Terezu Stýblovou Aleš Valner. A vysvětlil proč: „Je tam úžasná atmosféra. Jednak je tam teplo a pak ten materiál. Sklo je nejlepší materiál, tvárný, i když v určité fázi dost horký. Jako kluk jsem hodně kreslil a chtěl se věnovat umění. A sklářské řemeslo mi to splnilo.“

Sklo nakonec „pohltilo“ značnou část rodiny Aleše Valnera. V přibyslavské dílně pracují i Alešovi bratři, jeho syn a otec. „Děláme jiné výrobky než například ve Světlé, kde je to sklo takové zdobné. My se věnujeme designu, navazujeme na tradici škrdlovické sklárny. A jsem moc rád, že máme své zákazníky, kteří se k nám rádi vracejí,“ říká sklář Valner.

Loni připravil poháry pro vítěze mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě, letos chystá medaile pro vítěze na dětské zimní olympiádě, která se bude konat na Vysočině. Valner říká: „Jsem rád, že oslovili tvůrce z regionu, kde se závody odehrávají. Skleněnou medaili nemá každý. Musel jsem vymyslet, jak odlišit zlatou, stříbrnou, bronzovou, což je u skla docela oříšek. Nakonec jsem využil kombinaci skla a kovu, tím se to rozlišilo. Pak jsem chtěl, aby to bylo veselé, když je to pro děti, takže jsou tam barvy připomínající olympijské kruhy.“

Na zimní olympiádu přijede na Vysočinu přes tisíc mladých sportovců. Rozdáno bude 110 sad medailí, další připravil Aleš Valner do rezervy. Rukama sklářů jich tak dohromady projde asi 390.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.