Snad tohle propojení vydrží. A naučí nás společně komunikovat, doufá koordinátor Viet-up

27. březen 2020

V dnešní složité situaci přikládají lidé nezištně ruku k dílu. Včetně iniciativy vietnamské diaspory Viet-up. Vzniklo to spontánně, vysvětlil koordinátor Minh Ngoc Mai.

„Mnoho Vietnamců má šicí stroj. Začalo se to šířit na sociálních sítích a teď je jedna skupina na Faceboku, která sdružuje kolem 1200 švadlen, které šijí roušky,“ říká v Blízkých setkáních koordinátor Viet-up Minh Ngoc Mai.

Chceme být užiteční

„Večerkáři začali kromě toho poskytovat záchranným složkám kávu a drobné občerstvení. Mají na dveřích červené srdce, aby to bylo poznat.“ Na Ústecku skupina lidí spontánně vybrala na plicní ventilátor.

„Vietnamci v Plzni darovali 300 tisíc korun. Každý den vzniká nová iniciativa a nestačím to sledovat. Je to od nás signál české majoritě, že chceme být součástí české společnosti a chceme být užiteční. To poděkování je v této těžké době důležité.“

Doufám, že tohle propojení vydrží a naučí nás společně komunikovat. Je to obrovská příležitost. Chceme vyjádřit vděk a zároveň si vydobýt respekt.

Ze začátku se nám Češi smáli

„Ještě dřív, než přišla opatření vlády, tak mnoho Vietnamců bylo naštvaných na českou společnost, že to nebere tak vážně. Kolem února už se toho začali bát. V Asii máme zkušenosti s pandemiemi.“

Začali si brzy stavět plexiskla kolem pokladen, jednorázové rukavice. „V únoru ale byli středem posměchu. A přestali ochranné prostředky používat, aby neztratili zákazníky,“ vysvětlil Minh Ngoc Mai.

Jaké mýty o vietnamské komunitě ho nejvíc mrzí? Jaké má vzpomínky z dětství na Vietnam? Proč si v budoucnu udělat výlet do této země?

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související