Smrt pod zemí. Případ důlního neštěstí v severních Čechách

Sérii explozí v dole Nelson nepřežil v lednu 1934 téměř žádný ze 140 horníků. Zachránili se čtyři. Po příčinách pátrala vyšetřovací komise. Našla viníky?

Účinkují: Aleš Procházka, Kajetán Písařovic, Miloš Mazal, Eva Kodešová, Pavel Čeněk Vaculík, Lukáš Král, Libor Hruška
Vypráví: Lucie Vavříčková
Napsala: Bronislava Janečková
Zvukový mistr: Tomáš Gsöllhofer
Hudba: Petr Šplíchal
Režie: Jaroslav Kodeš
Premiéra: 5. 8. 2020
Autorka projektu: Bronislava Janečková

Byl 3. leden 1934, 16 hodin a 45 minut. V obci Osek a v širokém okolí se náhle zachvěla země a po následné sérii explozí se roztřásly i domy. V dole Nelson právě probíhala odpolední směna. Pro mnohé poslední.

Ze 140 horníků se zachránili čtyři. Další dva lidé zemřeli na povrchu v troskách. Další dvě oběti si vyžádaly záchranné práce. V den neštěstí se podařilo vynést jen ostatky 13 horníků. Pak byl důl zazděn kvůli hrozbě dalších explozí.

Zabíjely studené smrady?

Poslední tělo bylo z dolu vyneseno až v roce 1938. Po obětech katastrofy zůstalo 128 vdov a 266 sirotků. Došlo k zanedbání bezpečnostních předpisů? Anebo se v nestabilním důlním prostředí náhle zvýšila koncentrace plynů a někdo škrtl okovanou botou o kámen? 

Na to se snažila přijít vyšetřovací komise, ustanovená už dva dny po výbuchu. Vedl ji báňský rada dr. Bohuslav Volejník. Vyšetřováním, které budilo velké emoce veřejnosti, bylo pověřeno ale i pražské četnické velitelství v čele se štábním strážmistrem Václavem Vyskočilem.

Co řekli vyšetřovatelům svědci nehody a pozůstalí? Stěžovali si někdy horníci na pracovní podmínky? A co vypověděl všemi obávaný závodní inženýr Štěpán Beisser?

autoři: Bronislava Janečková , opa
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.