Skutečnost vs. seriál

1. Skutečným důvodem kolapsu otce nebyly majetkové spory v rodině, ale spory se sousedy, které vyústily v soud pro ublížení na zdraví.

2. Stromy v zahradě nebyly úplně pokáceny. Byly jen poškozeny: byla z nich odřezána kůra.

3. Vrah ženu nezabil sekerou. Vražedný nástroj se ve skutečnosti nepodařilo určit.

4. Syn měl po obrně částečně ochrnutou ruku a nohu. Výlez ze studny nebo dokonce případný boj s otcem by tedy pro něj byly extrémně fyzicky náročné výkony.

5. Reálná studna měla napevno připevněný okov, ze kterého se voda přelévala do přinesených nádob.

6. Vyšetřovatelé měli od počátku pochybnosti o synově původní verzi. Nikdy nepřistoupili na verzi o „neznámém“ pachateli.

Tento díl seriálu 30 případů majora Zemana byl velmi populární i po revoluci, jak dosvědčuje píseň a videoklip Studna od funkové kapely J. A. R.

Studna from Viktor Mašát on Vimeo.

Zpět na případ: Studna

autoři: Wikipedia , Jiří Straus , rota
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.