„Skaut s maturitou“ aneb Velmi zvláštní škola

10. březen 2016

Před 23 lety se první studenti osmiletého gymnázia Přírodní škola učili v pronajatých prostorách, po parcích a v metru. Dnes je Přírodní škola vyhledávaný prestižní gympl, který je na původně hanlivé pojmenování „skaut s maturitou“ náležitě hrdý.

Původní demokratický model jakéhosi „skautského oddílu“ na začátku 90. let hodně motal hlavu tehdejšímu ministerstvu školství. Návštěvy české školní inspekce byly v atypické škole víc než časté a zakladatelé museli přece jen udělat některé systémové kompromisy. Několik let gymnázium balancovalo mezi zánikem a splynutím s klasickou školskou linií.

Přírodní škola si ale svou cestu našla. „Člověk se musí naučit dělat kompromisy v nepodstatných věcech, aby mohl dělat to podstatné. A to je to, jakým způsobem s dětmi jedná, jak je k věcem pustí a co s nimi společně podniká,“ říká ředitel a zakladatel gymnázia František Tichý.

„Giv me“ generation

Dřív, těsně po revoluci, byly prý děti vděčnější za jakékoli inovace. „Třeba jen že jsme si postavili školní lavice do účka, že jsme vyjeli na výlet, kde jsme si sami vařili, byl pro ně velký zážitek. Dnes jsou děti přemotivované, plné očekávání. A velmi často si neuvědomí, že je na tom něco špatně, protože jsou k tomu od malička vedeny. My se to snažíme trošku změnit, a proto si myslím, že systém, který děláme, je v současnosti pro děti mnohem důležitější, než byl v 90. letech,“ říká ředitel, původně skautský vedoucí, který školu zakládal už ve svých 24 letech.

Přijímačky s batohem

Přírodní škola otevírá první ročník většinou jen každý druhý rok, aby ve škole udržela menší společenství maximálně 90 studentů. A není rozhodně pro každého. „Škola je vhodná pro děti, které mají chuť být aktivní, které jsou trochu týmové a zároveň zvyklé a ochotné za něčím jít. Přijímat výzvy. Ten, kdo se jen veze životem, je u nás dost nešťastný, protože my ho pořád nutíme něco dělat,“ směje se ředitel.

A přestože uchazeči skládají klasické přijímací zkoušky z matematiky, češtiny a všeobecného přehledu, jejich součástí je i osobní pohovor a jednodenní výlet do přírody, během kterého si mají možnost systém Přírodní školy vyzkoušet. „Bereme děti na výlet, kde plní různé úkoly, mají možnost poznat nás a my máme možnost trošku poznat je,“ říká František Tichý.

Ředitel a zakladatel gymnázia Přírodní škola František Tichý
Spustit audio