Se štrúdlem do Aše. Kam a proč zmizel pražský obchodník? Kriminální příběh z podzimu 1947

Pražský obchodník Karel Táborský odjel 12. listopadu 1947 vlakem do Aše nakoupit od svého známého textil. Měl se vrátit do tří dnů, namísto toho beze stopy zmizel…

 
Komentář: Emil Hruška, spisovatel a publicista
Autorka projektu: Bronislava Janečková
Režie ozvučení: Petr Šplíchal
 
Účinkují: Pavel Batěk, Petr Halíček, Zuzana Kajnarová, Antonie Talacková, Svatopluk Schuller, Filip Kaňkovský, Jan Bavala a Jiří Knot
Napsal: Emil Hruška
Zvukový mistr: Tomáš Gsöllhofer
Režie: Jaroslav Kodeš
Premiéra: 1. 4. 2020

Když se její manžel ve stanovené lhůtě nevrátil a nedal o sobě žádnou zprávu, začala se Alexandra Táborská strachovat, co se s ním stalo. Že do Aše skutečně odjel, potvrdila policii žena jeho obchodního partnera paní Malaníková. Na nádraží Táborskému ještě pro manžela předávala štrúdl, čokoládu a dopis.

Po svém klientovi se sháněl i Jan Malaník. Do poválečné Aše přesídlil hned po válce, poté, co odtamtud byli vysídleni Němci. Podobně jako mnoho jiných využil příležitost a s vidinou rychlého zisku se stal národním správcem tamní textilní továrny. Látky ze skladu „své“ továrny se také chystal prodat Táborskému. Jak ale vypověděl, ten do Aše vůbec nedorazil.

Kam a proč zmizel muž v tmavošedém obleku, černých polobotkách a tmavohnědém zimníku s aktovkou v ruce? A co se stalo s nabitou pistolí, kterou si v koženém pouzdru připnul před odjezdem k opasku?

KUPUJTE NA RADIOTEKA.CZ

autoři: Emil Hruška , and
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.