Sdílej!

4. květen 2014

Více než tři miliony Čechů dnes mají účet na sociální síti Facebook. Sdílejí vše. O co se ale Facebook podělí s nimi?

Při poslechu jsem si několikrát vzpomněla na dobu, kdy jsem poprvé uviděla člověka s divným kufrem chodit po brněnském Moravském náměstí a mluvit do kouzelného sluchátka. Byl to jeden z prvních mobilních telefonů, vzpomíná publicistka Andrea Hanáčková.

Napadá mě: Co bych si tenkrát na začátku 90. let představila pod spojeními „apdejtovat statusy“, „odklikávat přátele“, „kámoška mě spamovala“, „fejsbukový profil kocoura“?

Čtěte také

Právě touto novou řečí (newspeakem, jistěže) mluví respondenti dokumentu Radima Nejedlého – novináři, studenti, policista. Jednotlivým slovům třeba neporozumíte, pochopíte ale rychle, jak významně Facebook mnoha lidem změnil život.

Terapie, stalking i kyberšikana
Zajímavě mluví nevidomý publicista Jakub Kamberský, který chtěl „knihu tváří“ použít terapeuticky. Věřil, že jejím prostřednictvím skutečně najde přátele.

Jakub Kamberský

K problémům kyberšikany a stalkingu, tedy pronásledování a výhrůžek prostřednictvím internetu, se vyjadřují dvě mladé dívky a policista. Do hry vstoupí i maminka nezletilé školačky a bláznivá zřizovatelka profilu domácího mazlíčka.

Lék nebo droga: uživatelé vs. závisláci
Autor nenabízí ucelené portréty, spíše střepy ze života několika „uživatelů“ – další nové slovo, dříve bylo přece vyhrazeno těm, kteří užívali léky.

Paralela s nemocí je zde zcela na místě. Hlasy, osudy, příběhy a pojmy jednotlivých respondentů jsou si totiž velmi podobné.

Čtěte také

Nejsou vlastně všichni nějakým způsobem nemocní, zranění? Anebo minimálně nežijí aspoň ve zvláštním bludném světě, s nímž si nevědí rady?

Předivý zvuk počítače...
Tento dojem podporují i zvolené zvuky. Vznikají obtížně, počítače jsou vesměs tiché a výraznější zvuk z nich nevydolujete. O to více pak vynikne kňučení živého psa či vrnění živé kočky.

Oč teplejší a vřelejší zvuk ze sebe vydají a oč skutečněji a léčivěji mohou působit než desítky aktuálních přátel se všemi sdílenými emocemi.

Virtuální svět dokumentu o virtuálních vztazích
V množství respondentů může při prvním poslechu nastat trochu zmatek, podobnost osudů dokument lehce retarduje. Zdá se ale, že víc než o jednotlivé příběhy jde opravdu o ty věty a slova, z nichž se buduje virtuální svět.

Ing. Radim Nejedlý

„Kdo si mě škrtl z Facebooku, škrtl si mě i ze života,“ zazní třeba hned v úvodu. Přestože pořad zdaleka nevyčerpal všechna témata, která s facebookem souvisí, nastavil mu v negativních jevech značně nelichotivou tvář.

Vlastně ani nechci ověřovat, jestli Radim Nejedlý v „knize tváří“ svůj profil má či nikoli. Zato jsem vážně začala zvažovat, zda tam chci mít i nadále ten svůj.

Dokumentarista mě dostal. Dosáhl přesně toho, oč by v daném žánru mělo jít, dodává Andrea Hanáčková (Týdeník rozhlas 43/2011).

Záznam tohoto dokumentu, stejně jako záznamy ostatních Dokumentů Dvojky, najdete v iRadiu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.