Sadistický otec ho mlátil kabelem od žehličky. Příběhy slavných: Michael Jackson

27. duben 2018

Proč ho otec mlátil? Byl nemocný, nebo posedlý plastickými operacemi? Co je pravdy na jeho obviněních ze zneužívání dětí? Účinkují Stanislav Lehký a Matouš Ruml.

Michael Jackson (1958–2009) se opravdu měnil. Ale na první plastickou operaci šel v 70. letech jen kvůli zlomenému nosu. O pár let později zas potřeboval operaci popálenin kvůli pyrotechnické nehodě při natáčení reklamy. Pak se o něm začala šířit pomluva, že si nechává bělit kůži.

Měl ale vážné systémové onemocnění lupus a k tomu vitiligo (depigmentací kůže trpí i jeho nejmladší syn, což ukazuje na dědičnou vadu). Lupus mu způsobil červenou vyrážku ve tváři nebo vypadávání vlasů. Skutečnou zkrášlovací operaci obličeje podstoupil v roce 1987: nechal si přidat do brady dolíček.

Pedofilie a sadistický otec

Ze sexuálního obtěžování ho obvinili dvakrát. Poprvé v 90. letech, kdy se poprvé dostal na vrchol popularity. Soud ale nikdy neproběhl, žalovaná strana dostala mimosoudně 22 milionů dolarů. Druhý proces trval dva roky. Hrozilo mu 20 let za mřížemi, ale soud ho zcela zprostil obžaloby. V roce 2003 ho vyfotili, když spal s dětmi v jedné posteli.

Michael Jackson měl silně věřící matku, členku Svědků Jehovových. Byl jejím devátým (a posledním) dítětem. Otec chtěl mít své potomky za každou cenu úspěšné. Když pak nejmladší něco provedl, trestal ho až sadisticky. Musel se svléknout do naha, namazat olejem a pak vydržet bití kabelem od žehličky.

Zázračné dítě

Právě otec vládl nad legendární skupinou The Jackson 5, složenou ze svých dětí. Michael měl pak i v ní nálepku zázračného dítěte. Mistrně vládl neobvykle vysoko posazeným hlasem s velkým rozsahem, kterým i napodoboval bicí nebo nazpíval doprovodné party, které by jinak hrálo několik nástrojů.

Natočili pět LP, ale když se budoucí král popu vydal na sólovou dráhu, šla jejich popularita ke dnu. První sólový hit Got to Be There (1972) nazpíval teprve ve 13 letech. První album Off the Wall mu vyšlo o sedm let později. Úplně změnil styl, image, rytmus a to z něj udělalo krále popu.

Milionová propagace moonwalku

Deska se stala 7x platinovou a prodalo se přes 20 milionů nosičů. Jackson se dostal na vrchol, taky mu pěkně narostlo bankovní konto. Pustil se do charitativní a humanitární činnosti. V té době taky hodně zpíval o rasismu, násilí, o užívání drog nebo o AIDS.

Proslavilo ho i 13minutové video k titulní písni neprodávanějšího alba všech dob Thriller (1983). Stálo milion dolarů a poprvé v něm Jackson použil i svůj legendární moonwalk. Stejnou taneční kreaci ale už dávno před ním předváděl Fred Astaire nebo Cab Calloway, ale on ji dovedl k dokonalosti.

Dva rozvody

Král popu se jakoby symbolicky oženil s dcerou rokenrolového krále Lisou Marií Presley. Znali se mnoho let před svatbou, manželství se jim ale rychle rozpadlo. Druhou svatbu měl v hotelovém pokoji. Zdravotní sestra Deborah Jeanne Rowe mu dala syna Prince a dceru Paris. Obět děti dostal po rozvodu do péče.

Comeback, který ho měl očistit ze sexuálních obvinění i před diváky a znovu vynést do popředí, naplánoval na rok 2009 (This Is It). Už se ho ale nedožil. Podle všeho zemřel na akutní otravu sedativem proti nespavosti, které mu naordinoval jeho doktor.

autoři: lup , Matěj Fišar
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.