S redukční dietou nezačínejte, když jste nemocní, radí expert na podvýživu. Jaká dieta opravdu funguje?

5. listopad 2023

V pondělí začíná týden rizik malnutrice. To není jenom podvýživa, ale špatný stav výživy, který může být důsledkem nemoci, nebo nevhodné stravy. V Hostu Radiožurnálu to vysvětluje lékař Pavel Těšínský, vedoucí lékař jednotky intenzivní metabolické péče FN Královské Vinohrady. „Malnutrice je skrytý zabiják, vede ke ztrátě soběstačnosti a postihuje především starší věkové skupiny,“ vysvětluje. Jaké diety jsou škodlivé?

Proč se malnutrici věnuje taková pozornost? Na co všechno chcete upozornit?

Čtěte také

Chceme upozornit na to, že malnutrice je podceňovaná záležitost, a to ve všech společnostech, rozvinutých západních společnostech, do kterých se počítáme. Malnutrice je skrytý zabiják, ne vždy se snadno rozpoznává, zkracuje život, vede ke zhoršení imunity, vede k prodlouženému hojení, komplikuje pooperační stavy, malnutrice často provází onkologická onemocnění, neurologická onemocnění a především stáří.

Když se podíváme na diety, jak se skrz ně nedostat do podvýživy?

Jde především o protein, neboli bílkovinu. Bílkoviny jsou základní složkou svalové hmoty a podmiňují naší imunitu. Pokud dieta, kterou se rozhodneme držet, má nižší obsahy bílkovin, než potřebuje naše tělo, jsme na špatné cestě. Omezit energie, v tom je princip redukčních diet. A pak ještě jedna věc – nezačínejme s redukční dietou, když jsme nemocní, nemoc sama o sobě nás vyčerpává. A malnutrice v nemoci je úplně něco jiného, než je řekněme fyziologické hladovění v době, když jsme zdraví.

Jaká dieta opravdu funguje?

Diet máme celou řadu, je to zákeřná otázka. Znovu opakuji – dieta s normálním obsahem bílkovin a dieta se snížením energetiky, to znamená sacharidů a tuků.

Jak se léčí malnutrice? Jak dlouho trvá, než pacienta vyvedete ze špatného stavu?

To je neskutečný oříšek. Malnutrice v nemoci provází až 80 procent onkologických pacientů, 65 procent neurologických pacientů, a to je pro mě alarmující. Nutriční protokol je povinnou součástí dokumentace, nicméně v praxi vidím bohužel to, že pokud pacient přechází z jednoho zdravotnického zařízení do druhého, tak zmínka nebo vyhodnocení nutričního stavu je málokdy součástí hospitalizace. Je tady ještě obrovský kus na zlepšování.

Co všechno potřebujete vědět o pacientovi, aby dostal dietu na míru?

Potřebuji mít jeho správně udělané vstupní vyšetření, kam patří kromě fyzikálního vyšetření i anamnéza, musím vědět, jaký má pacient základní zdravotní problém a chronická, probíhající onemocnění. A samozřejmě medikace, měl bych vědět jeho sociální statut. A také dietní zvyklosti.

Kde si můžeme spočítat, jestli jsme v riziku malnutrice? Na internetu najděte adresu www.rizikamalnutrice.cz

Čeká nás zima a mnozí mají potřebu začít doplňovat vitamíny. Děláme to dobře? Čím se nejčastěji předávkováváme?

Děláme to určitě dobře, ale někdy možná nadbytečně. Předávkování, nebo vysoké dávky vitamínu rozpustných ve vodě, to znamená vitamín C a vitamíny B skupiny nám neudělají větší zdravotní problém, protože se snadno vylučují přes ledviny. Nicméně vitamíny rozpustné v tucích, kam patří vitamíny A, D, E a vitamín K mají delší poločas a mohou se snáze předávkovat. Takže varoval bych před nadměrným dávkováním vitamínových komplexů, nebo cíleně některých vitamínů.

Naproti tomu platí, že v zemích západní polokoule i u zdravé populace jsou obvyklé nízké hodnoty vitaminu D, takže doplňování vitaminu D v těch nikoliv terapeutických, ale doplňkových dávkách bych asi doporučil.

Je pravda, že z hlediska nedostatečného příjmu některých mikronutrientů můžou být rizikové právě nízkosacharidové diety?

Můžou, protože nízkosacharidové diety v sobě mohou skrývat i deficit některých látek. Takže ano, je to tak.

Proč se v zimě cítíme být unavenějším? A proč si máme dávat pozor na některé diety? Poslechněte si celý rozhovor. 

Spustit audio

Související