S Michalem Tučným jsme byli kamarádi, byli jsme si podobní, vzpomíná Tomáš Linka

10. říjen 2020

Paní má se má aneb paměti countrymana. Tak se jmenuje nová kniha Tomáše Linky. „Jsem na scéně 52 let a tak je těch zážitků moc,“ vysvětluje.

Kniha se jmenuje podle písničky Paní má se má. Žena Tomáše Linky v té chvíli právě žehlila, když byl na návštěvě Petr Novotný a společně vymýšleli text této písně. „Když se narodila naše první dcera, plíny se ještě žehlily. My se na ni dívali s Petrem Novotným a napadl nás tento text.“

Nejdřív byla foukací harmonika

„Já to mám od malička z domova. Můj otec byl veliký fanda muziky a z harmonik měl složený celý soubor, se kterým jezdil po estrádách například s Karlem Vlachem a jeho orchestrem nebo s R. A. Dvorským. Kapela zkoušela u nás v obýváku a začal jsem na ni hrát v deseti letech. V 60. letech jsem hrál i na baskytaru v kapele Merkur,“ popisuje Tomáš Linka své hudební začátky.

Kamarádi

Roky v kapelách Greenhorns a Fešáci byly pro Tomáše Linku krásné. Mezi nejbližší spolupracovníky patřili Michal Tučný a stále patří Petr Novotný. „S Michalem Tučným jsme byli kamarádi, byli jsme si podobní, rádi jsme se napili. Měli jsme dobré vztahy až do konce, Michal mi dokonce sehnal i chalupu, kterou jsme měli v Hošticích.“

„Petr Novotný byl velký profesionál, naučil mě toho moc, například dochvilnosti. A naučil mě psát texty,“ vzpomíná muzikant.

Tomáš Linka miluje americký západ a dobu westernů. A má rád moře. Teď vydává i brožurku Foukací harmonika pro úplné začátečníky, která by mohla pomoct naučit hrát ty nejmenší děti.

Spustit audio

Související