S Karlem Gottem jsme si byli blízcí, chodil na moje koncerty, vzpomíná Jan Smigmator

24. říjen 2020

Narodil se do hudebního prostředí a jeho láskou se stal jazz a swing. Jako vzpomínku na Karla Gotta nazpíval píseň Měsíční řeka.

„Byli jsme si velmi blízcí a Karel chodil na moje koncerty. Vzpomínám, jak jsem Karla v roce 2016 zval na koncert do Fora Karlín a Karel tehdy nepřišel.  Volal mi v lednu a zastihl mne v Monte Carlu, kam jsme vyrazili s manželkou na cirkusový festival,“ vypráví známý zpěvák.

„Vyšli jsme tam na kopec do kostela, téměř u oltáře mi zazvonil telefon. Já si ho výjimečně nevypnul a viděl jsem, že mi volá Karel Gott. Už se ke mně hrnul hlídač, abych si telefon vypnul. Podvědomě jsem k němu otočil displej, viděl na displeji Gott. Uklonil se a řekl mi, ať ten telefon s Bohem zvednu a vyřídím. Já z kostela vyšel a s Karlem jsme si volali. Když jsem mu to vyprávěl po návratu do Česka, reagoval na to slovy: To víš Honzo, nomen, omen.”

Začátky

Jan Smigmator se narodil do hudebního prostředí. Maminka zpívala a tančila ve folklórním souboru Vysočan v Jihlavě a tatínek byl velký jazzový a hudební fanoušek. „Na Vysočině pořádal jazzový festival na hradě Roštejn a já se muzikantům pletl pod nohama. Tam jsem se do jazzové a swingové hudby zamiloval.“

Smigmator je Mydlář

Zajímavý je i původ jména Smigmator. „Jeden z prapředků se v roce 1637 rozhodl studovat na jezuitské koleji v Jindřichově Hradci. Tehdy se naše rodina jmenovala Mydlářovi.“ Když se měl tento prapředek stát farářem, doporučili mu, aby si změnil jméno kvůli asociaci se jménem známého pražského kata. „Nejjednodušší bylo přeložit jméno do latiny. A protože Mydlář je latinsky Smigmarius, a rodina byla na faráře v rodině pyšná, rozhodla se přejmenovat a používat jméno Smigmator. To se pak ještě historicky měnilo, počešťovalo, a já se vrátil ke jménu Smigmator.”

Jan Smigmator je moderátorem Klubu Evergreen spolu se zpěvačkou Dashou, v roce 2017 realizoval projekt Sinatrology s Mitchem Winehousem, tatínkem Amy Winehouse. Za nejzásadnější moment života pak považuje setkání s Tony Bennettem v Berlíně v roce 2017.

V současnosti vychází Janu Smigmatorovi nová deska Murphyho zákon. Koncerty, které ji představí, jsou naplánovány na první polovinu roku 2021.

Spustit audio

Související