S Hankou Zagorovou jsem se svezl na šest let, a zažil obrovskou popularitu, říká zpěvák Petr Rezek v rozhovoru s Ringo Čechem

18. září 2016

František Ringo Čech: Dnešním hostem je Petr Rezek, vynikající hudebník, zpěvák a můžu říct i můj kamarád. Kdy tě to začalo táhnout ke kumštu?

Petr Rezek: Moje první angažmá bylo u Jirky Brabce v Karkulce. Kam jsem nastoupil jako kytarista. Sháněli doprovodnýho kytaristu. Byl tam tehdy nějakej Jirka Stádník (sólová kytara), Zdeněk Rytíř hrál basu, Jirka Brabec piano, zpíval tam Ivan Hovorka, který výborně zpíval Elvise Presleyho.

Ale v Karkulce jsem vydržel jenom asi dva měsíce. Zaplať pánbůh jsem pak moc rád šel do Juventusu s Karlem Černochem. Tam to začlo opravdu bejt zajímavý. A pokud si vzpomínám, tak ty jsi dokonce s Juventusem taky někdy u nás zaskakoval, tehdy jsi byl v Olympicu.

Jak vlastně skončil Juventus? Natočil něco?

Juventus? No samozřejmě. Měli jsme spousty hitů, který psal basista: Zrcadlo (to už dělali s Karlem Černochem dohromady), 18 minut, Procitnutí… Taky byl na prvním beatovým festivalu v Lucerně. Juventus skončil tak, že když Karel Černoch získal Bratislavskou lyru, tak se rozhodl pro kariéru zpěváka s velkým orchestrem.

Začal spolupracovat s orchestrem pana Vobruby a Juventus zůstal sám. Dostali jsme pak angažmá v Divadle Rokoko, když odtamtud odešli Golden Kids a Mefisto. Tehdy se tam hrál muzikál Filozofská historie, přišla nová vlna zpěváků. Místo Vaška, Marty a Heleny to byla Jitka Zelenková, Čižmárová, Aleš Ulm, Jirka Hromádka…

A víš, jak jsme natočili to Zrcadlo, když se na konci rozbije? V Karlíně v Áčku jsme šli na záchod, tam jsme sundali zrcadlo a přímo v rozhlasovým studiu jsme ho rozbili. Uklidili jsme ty střepy, a když jsme tam přišli za měsíc točit Ona se brání, tak tam visel na záchodě na stěně plakátek: Žádáme zloděje zrcadla, aby laskavě vrátil tento předmět zpátky na své místo.

Péťo, kolik sis prožil manželství? Já se pamatuju na tvoji první ženu. Ta byla velmi krásná. Pak na tu druhou, Ivanu. Ta mimo to, že byla velmi krásná, tě hodně inspirovala a tlačila do sólový dráhy. Myslím, že jí vděčíš za to, že jsi nastoupil sólovou dráhu.

Ona mi dodávala vždycky sebevědomí a dnes je úspěšná podnikatelka. Moc jí to přeju. A po ní přišla zase krásná, moje dnešní žena. Je to bezvadná, skvělá, nádherná ženská, kterou jsem znal 30 let. Tehdy byla vdaná. Byli to naši kamarádi. Ona se pak rozvedla, já jsem se rozvedl a pak jsme se vzali.

Kolik dětí máš, Péťo?

Mám jednoho syna v Itálii, se kterým ta první žena Irena emigrovala, když byl hodně malej. Dnes je pilot dopravního letadla. Pak mám dvojčata, kluky. Jeden je neurolog, lékař a druhej je ekonom, kterej nedělá ekonomii, ale dělá PR. Je strašně schopnej producent. Teď je ředitelem dětskýho kulturního domu v Modřanech. Mimo to má kapelu folk-rockovou, která sklízí úspěchy na Portách. Jmenují se Šeginy.

Víš, co mě fascinovalo? Když jsem zjistil, že Petr Rezek bydlí v ulici Petra Rezka.

To máš pravdu. Měli jsme na baráku ceduli Petra Rezka a lidi jí sundávali, protože si mysleli, že jsem takovej debil, že si jí tam dávám já. To udělali několikrát…Jednou v noci mě zastavili policajti a legitimovali a říkali: Petr Rezek? Já na to: Ano, Petr Rezek. Kde bydlíte? Petra Rezka. A už vytahovali obušky a chtěli mě zmlátit...

Měl jsi říct: Tahle ulice, pane, to je po mně, já jsem významný člen ústředního výboru. A oni by si nebyli jistí, takže by ty obušky rychle schovali.

Petr Rezek

Petře, s Hankou jsi jistě sjezdil svět? Jakou ti dala šanci na koncertech? Kolik jsi dělal?

My jsme projížděli tehdejší Sovětský svaz. Žádná jiná kolegyně mi nedávala takovej prostor jako Hanka. Já mám první půlku, Hanka druhou. To mi neudělala žádná jiná zpěvačka v týhle zemi. Je to naprosto úžasný a ti lidi nás tak berou. My jsme zažili dobu, kdy Hanka byla několikanásobná slavice. To byly duety: Duhová víla, Ta pusa je tvá… A to nám taky zaručilo ty vysoký příčky. My jsme ten top zažili. A ona ho zažívá dodnes. A i já jsem se v tom svezl. Celých šest let jsme byli v první pětce. Já si toho, a to říkám naprosto upřímně, vážím daleko víc, než tý obrovský slávy tenkrát, protože to dneska má úplně jinej význam. Když jsem měl pak svojí kapelu, víš, co nás zajímalo? V první řadě ty holky a pak ten koncert samotnej. Dneska už je to obráceně, co si budeme povídat.

Mladou generaci mám rád. Taky je ale pravda, že mě někdy překvapěj, že neznaj Black Sabbath. Byl jsem tady na úžasným koncertu Muse, to je 12 let stará kapela z jižního Devonu. Říká se o ní, že to je nejlépe znějící živá kapela na světě. Byl to úžasnej koncert, na kterým jsem byl jako exot. Byli tam totiž hlavně cizinci od 20 do 25 let. Mladí maj svoji muziku a to, co říkáš, žes došel k nějaký vyrovnanosti, oni k ní dojdou taky. Neboj.

autor: František Ringo Čech
Spustit audio