Rytířské turnaje nevymřely

11. listopad 2005

Mnozí polygamní samci vidí výhodu v tom, když svá individuální tokaniště spojí v jednu velkou arénu, kde se mohou společně předvádět a jeden s druhým soutěžit.

Na amerických prériích se na jaře shromažďují do skupin o několika desítkách jedinců tetřívci křovinní, roztahují špičatá ocasní pera do oslnivého vějíře a nafukují vzdušné hrdelní vaky. Při jejich náhlém smrštění vydává vypuzený vzduch zvuky slyšitelné stovky metrů daleko.

Nejsou to ovšem jenom ptáci, kdo se předvádí na tokaništích. Dělá to dokonce i hmyz. Samečkové orchidejových včel skupiny Euglossini jsou nápadně kovově zbarvení a samičky nevábí hlasem jako ptáci, ale způsobem hmyzu vlastním - pomocí vůně. Samci žvýkají květy orchidejí, drť si nacpou do torbiček na nohách a odletí na tokaniště, jímž je obvykle sluneční skvrna na padlém kmeni. Každý si své místo označí vlastní vůní a začne tancovat. Hlavou se dotýkají kůry, zvedají zadeček a bzučí křídly tak hlasitě, že je může být slyšet až na několikakilometrovou vzdálenost. Nakonec vzlétnou pár centimetrů do vzduchu a chvilku se vznášejí na místě. Samičky shromáždění navštěvují a vybírají si tam partnery.

autor: Ivo Budil
Spustit audio