Roztroušená skleróza. Nové léčebné metody i osobní příběh maminky dvou dětí

4. říjen 2022

Někdy se jí říká požírač mozku. Nelze ji předvídat a u každého nemocného se chová odlišně. Roztroušená skleróza se ohlásí třeba brněním nohy nebo poruchou zraku. Významný pokrok přináší nové léčebné metody, které přiblíží Doc. MUDr. Dana Horáková, Ph. D., neuroložka z Neurologické kliniky a Centra klinických neurověd 1. LF UK a VFN v Praze. Svůj příběh odvypráví i 39letá Marie, která navzdory diagnóze zvládá výchovu dvou malých dětí.

Spustit audio

Související

  • Expedice do nitra mozku

    Náš mozek je neuvěřitelně složitý a sofistikovaný orgán, který zpracuje každou sekundu tolik informací, že by je nedokázal zpracovat ani ten nejvýkonnější počítač na světě.

  • Roztroušená skleróza

    Host: prof. MUDr. Eva Kubala Havrdová, Neurologická klinika 1. lékařské fakulty a VFN v Praze. Moderuje Tereza Stýblová.

  • Expedice o ženách a ženském hledisku ve vědě

    Mezinárodní den žen i Mezinárodní den žen a dívek ve vědě - to jsou svátky, které připomínají nejen rovnoprávnost, ale i úspěchy žen v různých společenských oblastech.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.