Rozpočtové určení daní krajům je nesystematické a musíme ho změnit, pomoci může ujasnění priorit, míní sociolog

Kraje, stejně jako obce, dostávají peníze z daní. Tyto finance je třeba rozdělit podle klíče, který u krajů doposud nebyl jasně daný. Asociace krajů ČR přišla s novým návrhem, který zohledňuje například počty lidí studujících na středních školách. Chudým krajům se ale peníze ještě sníží, logika klíče není dobře nastavená. „Je třeba si ujasnit, co po krajích chceme, a podle toho klíč předělat,“ zdůrazňuje Daniel Prokop. Další změna by byla potřebná u dani z nemovitosti.

Projekt Život k nezaplacení staví na sociologických datech, která exkluzivně pro Český rozhlas sebrala a ve spolupráci s datovými novináři serveru iROZHLAS.cz analyzovala společnost PAQ Research.

Výsledky průzkumu i závěry, které z nich vyplývají, najdete na webu iROZHLAS.cz/zivot.

autoři: Daniel Prokop , Jan Pokorný , zup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.