Rafinovaný cukr je čistá chemie

19. březen 2014

Hořká pravda o sladkém cukru, tak zní podtitul poslední knihy Jiřího Kuchaře, nezávislého publicisty a spisovatele, jehož záběr je vskutku renesanční.

Jiří Kuchař má technické vzdělání. „Na škole jsme měli projekty a já k nim nepsal popisy, ale, jak říkali profesoři, romány. Technika mě nikdy nepřitahovala.“ Pustil se tedy do psaní knih. A úspěšně.


Cukr je tichý zabiják

Skrytá spotřeba cukru neustále roste. Skrývá se prý i v salámech a tvrdých sýrech. Kniha „Zdraví v ohrožení: Hořká pravda o sladkém cukru“ je informací pro ty, kdo chtějí vědět, jak velmi našemu tělu škodí průmyslově vyráběný rafinovaný cukr.

Čtěte také

Proč Kuchař otevřel právě toto téma? „Přečetl jsem si v jednom časopise článek o tom, co to je rafinovaný cukr. V Německu jsem si pak koupil knihu a zděsil se, co všechno obsahuje a jak škodí. Je to čistá chemie.“

Podle odborníků je rafinovaný cukr viníkem spousty onemocnění, včetně rakoviny. Podle Jiřího Kuchaře se o tom ale, bohužel, mlčí.

Logo


Esoterismus i Hitler

Jiří Kuchař je také autorem knihy Praha Esoterická, která vyšla i v německé a anglické verzi. Jakou Prahu při psaní objevil? „Pestrou. Zajímalo mě, kdo všechno prošel naším hlavním městem. Kdo tady zanechal stopu. Např. Nikola Tesla, Casanova nebo Edison.“

Pátrání po sbíce umění nacistického vůdce ho zase naopak zavedlo do několika různých zemí. Do některých archivů se dokonce dostal jen s velkou dávkou štěstí.

Čtěte také

Napsání knihy, která přibližuje Hitlerovo chápání umění, proto trvalo několik let. Dozvíte se z ní například, proč jeho plastiky a busty zůstaly po konci války v Čechách.

Více si poslechněte v audiozáznamu v našem iRadiu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.