Rafinovaný cukr je čistá chemie
Hořká pravda o sladkém cukru, tak zní podtitul poslední knihy Jiřího Kuchaře, nezávislého publicisty a spisovatele, jehož záběr je vskutku renesanční.
Jiří Kuchař má technické vzdělání. „Na škole jsme měli projekty a já k nim nepsal popisy, ale, jak říkali profesoři, romány. Technika mě nikdy nepřitahovala.“ Pustil se tedy do psaní knih. A úspěšně.
Cukr je tichý zabiják
Skrytá spotřeba cukru neustále roste. Skrývá se prý i v salámech a tvrdých sýrech. Kniha „Zdraví v ohrožení: Hořká pravda o sladkém cukru“ je informací pro ty, kdo chtějí vědět, jak velmi našemu tělu škodí průmyslově vyráběný rafinovaný cukr.
Proč Kuchař otevřel právě toto téma? „Přečetl jsem si v jednom časopise článek o tom, co to je rafinovaný cukr. V Německu jsem si pak koupil knihu a zděsil se, co všechno obsahuje a jak škodí. Je to čistá chemie.“
Podle odborníků je rafinovaný cukr viníkem spousty onemocnění, včetně rakoviny. Podle Jiřího Kuchaře se o tom ale, bohužel, mlčí.
Esoterismus i Hitler
Jiří Kuchař je také autorem knihy Praha Esoterická, která vyšla i v německé a anglické verzi. Jakou Prahu při psaní objevil? „Pestrou. Zajímalo mě, kdo všechno prošel naším hlavním městem. Kdo tady zanechal stopu. Např. Nikola Tesla, Casanova nebo Edison.“
Pátrání po sbíce umění nacistického vůdce ho zase naopak zavedlo do několika různých zemí. Do některých archivů se dokonce dostal jen s velkou dávkou štěstí.
Napsání knihy, která přibližuje Hitlerovo chápání umění, proto trvalo několik let. Dozvíte se z ní například, proč jeho plastiky a busty zůstaly po konci války v Čechách.
Více si poslechněte v audiozáznamu v našem iRadiu.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.