Radek Malý: Příhody matky Přírody

11. srpen 2019

Sedm pohádek odpoví na sedm všetečných otázek v duchu bajek. Seriál z příběhů, které vyprávěla sama příroda. Čte Simona Peková.

Čte: Simona Peková
Napsal: Radek Malý
Režie: Michal Bureš
Natočeno v roce 2012.

Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz.

Proč vrabec vypadá, jako by spadl do louže

V dávných dobách měl vrabec krásně barevné peří, na které mohl být pyšný. Ale vrabec byl pták nepořádný, samolibý, hloupý a zlomyslný. Dokázal rozhádat všechny ptáky mezi sebou tak, že nikdo s nikým nechtěl bydlet na jedné větvi. Jednou však na své špatné vlastnosti doplatil...

Proč má bobr placatý ocas

Ve světě hlodavců byli v dávných dobách největší bobři. I proto chtěli všem hlodavcům tak trochu vládnout. A navíc chtěli mít něco extra, aby bylo na první pohled jasné, že mají mezi hlodavci navrch. Proto se jednoho dne objednali na návštěvu k matce Přírodě, aby jim pomohla. Jak to dopadlo?

Proč houby nesmekají klobouky

Houby kdysi mívaly dvě nohy a úplně normálně chodily po lese. Na potkání se zdravily a smekaly uctivě klobouky. Nejspíš by je smekaly dodnes, ale stalo se, že je napadli slimáci. Proč spolu houby dnes už ani nemluví?

Proč nemusí vadit, když had šišlá

Za dávných časů chodili hadi do školy a učili se tam všechno, co hadi potřebují umět, například syčení. Šlo jim to dobře, ovšem dokud nedošlo k lapálii s Bedřichem Sasínem. Šlapal si na jazyk a hodiny hadího syčení pro nějbyly utrpením. Jak to s Bedříškovým problémem dopadlo?

Proč stromy nemluví

Všechny stromy kdysi mluvily svou zvláštní stromovou řečí, které rozuměl nejen každý strom, ale taky každá kytka i houba v lese, i každý pták. Za to, že stromy dnes už nemluví, nanejvýš jen šumí, může maličká muška klíněnka. O tom,co stromům vyvedla?

Proč mouchy nemají královnu

Kdysi měli svou královnu nejen mravenci, včely a termiti, ale také mouchy. Jednoho dne se ale mušák Mirin, který ve slunečním žáru dřel na stavbě pyramidy pro Kleopatru Třináctou, rozhodl, že už ho práce a věčné sekýrování nebaví, a rozletěl se do světa. S jakým poselstvím se k ostatním mouchám vrátil, to ví sobotní Hajaja.

Proč matka Příroda neměla zaspat

V dávných dobách chodila matka Příroda po světě a kde mohla, tam svým dětem pomáhala. Byla to velká fuška, a tak si jednou v neděli řekla, že je už unavená, bolí ji záda, hlava i ruce. Zavrtala se do listí a zdřímla si. Co spánek matky Přírody způsobil, o tom nám poví Hajaja.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.