Radek Jaroš: Příklady táhnou. Když bude Bartošová cvičit, ostatní ji budou následovat.

5. listopad 2013

V úterý dopoledne navštívil Tandem Terezy Stýblové horolezec Radek Jaroš. Měl těsně po operaci omrzlých prstů u nohou, těsně před křtem knihy Hory shora 2, a byl v plném proudu příprav na výstup poslední osmitisícovky K2, která mu ještě zbývá ke zdolání celé Koruny Himaláje. Novoměstský horolezec si umí vychutnat přítomnost, ale neustále žije i budoucností – přípravy na horské expedice zaberou i několik měsíců.

„Kdy jsem si naplánoval, že zlezu Korunu Himaláje? To jsem ani nebyl já. Když jsem vylezl myslím svou pátou osmitisícovku, tak můj kamarád a sponzor Míra Popelka řekl, ať už to vylezu všechno. Tak jsem se zasmál, poklepal na hlavu, vůbec mě to nenapadlo. Ale po vylezení deváté osmitisícovky už to začalo být reálné, že by to mohlo vyjít,“ vypráví Radek Jaroš. A přiznává, že by bylo krásné, kdyby čtrnáctou osmitisícovku zdolal v roce 2014.

Budeme za deset let sportovat? Budeme mít vůbec chuť se hýbat? Radek Jaroš se na to dívá i pohledem minulosti: „Když si vezmeme už staré olympiády v Řecku, krásné sochy, „pekáč buchet“ u borců na břiše. Je otázka, kdo bude mít „pekáč buchet“ na břiše za deset let. Ta změna k nepohybu za posledních deset dvacet let je obrovská. A pokud nedojde k nějakému impulsu, tak budeme obrtlustí a oškliví, nebude to hezký pohled.“

Co by se muselo stát, abychom sportovali? Radek si myslí, že příklady táhnou:
„Lidem to musí začít chybět, musí se to stát moderní. Třeba že začne běhat Iveta Bartošová, a všichni po jejím vzoru začnou dělat kliky a shyby, co já vím.“

Horolezectví nebo lezení po skalách a umělých stěnách by se lidé prý v budoucnu bát neměli. Podle Radka Jaroše to je bezpečný sport, pokud se samozřejmě dodržují dané podmínky.
„Já sám mám nejvíc zranění z fotbalu. Teď jsem měl na horách až ty omrzliny po dvaceti letech,“ dodává horolezec.

Do samotného horolezectví budou podle něj čím dál víc zasahovat moderní technologie. V devadesátých letech s ním na expedici do hor vyjeli filmaři s velkou výbavou, v roce 2010 jim k přímým televizním přenosům stačil jeden počítač.

„Teď se na expedici v příštím roce přemýšlí o tom, že by ten můj výstup byl tzv. online, což mě děsí, ale zároveň je to úžasný, že by to šlo. Ta technologie jde úžasně kupředu,“ říká Jaroš.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.