Rada pro tento den - 7.12.

7. prosinec 2009

Z nového čísla časopisu Receptář jsme vybrali aktuální rady Ludmily Duškové pro zahrádkáře.

Prosinec je ideálním obdobím pro výsev muškátů. Pokud stihneme výsev ještě před Vánocemi, můžeme se z kvetoucích rostlin těšit již zjara. Vyséváme do speciálně připraveného substrátu, který musí být velmi jemný (nejlépe prosetý), dále budeme potřebovat výsevní misku a osivo. Nejčastější chybou, které se pěstitelé dopouštějí, je hloubka výsevu. Poměrně velké semínko muškátu vyséváme do hloubky jen asi 2-3 mm a lehce je zasypeme zeminou. Semena klíčí při teplotě kolem 20 °C velmi rychle, mnohdy již 2.-3. den po zasetí. Zalévat musíme pravidelně po celou dobu kultivace.

Pokud si koupíme živý vánoční stromek v kontejneru s tím, že jej zjara vysadíme do zahrady, musíme postupovat velmi opatrně. Než jej umístíme do pokoje, necháme jej několik dní na balkoně a poté v chladné místnosti. Teprve těsně před zdobením stromek přeneseme do místnosti a snažíme se, aby byl umístěn co nejdále od topení. V místnosti necháme živý stromek maximálně týden, pak ho odstrojíme a opět jej postupně zvykáme na chlad, aby předčasně nevyrašil. Během zimy pak nezapomínáme udržovat substrát v kontejneru přiměřeně vlhký. Ven stromek vysadíme okamžitě, jakmile to půdní a klimatické podmínky dovolí.

Květina lidově nazývaná vánoční hvězda pochází z Mexika, kde dorůstá rozměrů malého stromu. Vyhledávanou živou vánoční dekorací se stala pro své sytě červené listy, které se do požadovaného odstínu začínají zabarvovat na přelomu podzimu a zimy. V zimě rostlina také kvete. Při nákupu vánoční hvězdy se ujistíme, zda jsou listy sytě zbarvené a zda jsou mezi nimi poupata. Již rozkvetlá či odkvetlá vánoční hvězda totiž brzy uvadá, listy opadají a o Vánocích se tak červených okrasných listů nedočkáme. Pozor dáme také při převozu z obchodu domů, aby rostlina neomrzla. Pro jistotu si ji necháme zabalit. Květinu pěstujeme na světlém místě v běžné pokojové teplotě. Substrát udržujeme stále přiměřeně vlhký, neměl by být ani suchý ani přemokřený. Květinu občas rosíme a na jaře přidáme hnojivo.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.