Proč je nebe tak daleko. Poslechněte si půvabnou hru na motivy pohádkových knih Daisy Mrázkové

7. květen 2023

O knihách Daisy Mrázkové se často říká, že jsou to malé knížky o velkých věcech. Jsou plné fantazie, radosti ze hry, touhy po poznání, důležitosti přátelství a vzájemného porozumění. Veverka a Jácíček, medvěd Flóra, chlapeček a dálka a mnohé další postavy nyní ožívají v rozhlasové pohádce Proč je nebe tak daleko, kterou napsal Matěj Samec ke 100. výročí narození této významné české malířky, ilustrátorky a spisovatelky.

Účinkují: Jan Hofman, Klára Cibulková, Jiří Roskot, Tomáš Pavelka, Eva Henel Burešová, Petr Stach, Libor Hruška, Kryštof Krhovják, Miloslav König, Vojtěch Vondráček, Kateřina Marie Fialová, Lenka Zbranková, Zuzana Hykyšová, Marie Štípková, Lukáš Příkazký, Radúz Mácha a Daniel Šváb
Napsal: Matěj Samec
Dramaturgie: Lenka Veverková
Zvuk: Tomáš Pernický
Zvukový design: Jan Trojan
Režie: Izabela Schenková
Premiéra: 7. 5. 2023

Pohádky a příběhy Daisy Mrázkové vyprávějí o těch nejobyčejnějších, ale zároveň nejmocnějších okamžicích dětství. O malých chvilkách, kdy se zničehonic vyjeví, že svět kolem nás je obrovský, strašný i krásný, že když máme někoho rádi, všechno je jiné a lepší, že na některé otázky není jednoznačná odpověď...

Postavy z knih spolu poskakují po lese, dívají se, ptají se, hloubají a nenápadně tak čtenáře provedou krajinou prvních velkých filozofických otázek: Co jsem já a co ty? Může myšlenka změnit svět? Co znamená mít rád? Knihy Daisy Mrázkové můžeme bez rozpaků zařadit po bok klasických děl světové moderní literatury, jako jsou Medvídek Pú, Alenka v říši divů nebo třeba Malý princ. Matěj Samec se inspiroval poetikou knih Chlapeček a dálka, Haló, Jácíčku, Můj medvěd Flóra, Auto z pralesa a dalších a napsal příběh, jenž podněcuje k výletu do světa dětské fantazie.

Zastavit se a zasnít

Čtěte také

Nedílnou součástí knih Daisy Mrázkové jsou i její autorské ilustrace. Kresba Mrázkové není rozpustilá, ani příliš dynamická, je spíše klidná a střízlivá, nevnucuje dětem pestrobarevný svět. Perem kreslí nejen obrysy krajiny, lidských postav, zvířat či předmětů, ale používá jej také při vyplňování ploch různorodým šrafováním. „Spojení textu a výtvarna je u Daisy Mrázkové v absolutní symbióze. Je to hra myšlenek, barev, písmen, slov a tvarů. Tato hravost a určitá křehkost nás inspirovaly i v nápadu, jak pojmout hudební design naší hry,“ vysvětluje režisérka Bela Schenková, která ve spolupráci s hudebním skladatelem Janem Trojanem přetavila výtvarnou složku do zvukové. Autoři hry si pohrávají se zvukomalebností, zanořováním se do snů a propojováním fantazie s realitou.

Zastavit se, přepnout, lehnout si do trávy, jen tak pozorovat? To už není v dnešním světě nic obvyklého. Pohádky a básně Daisy Mrázkové jsou malým zastavením, úlevným vydechnutím. Zastavit a zasnít se můžete i u poslechu této rozhlasové hry.

Další hry, četby a pohádky poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související